Märzen II

Tidigare bryggde vi en märzen, Märtsi Lokanen, efter att ha fått två förslag på märzen recept i en FB grupp. Vi valde helt enkelt den som passade bäst för vår malt som vi hade hemma. Så, den här gången gör vi efter det andra förslaget, det får bli:

3,3 kg Pilsnermalt (Weyermann)

2 kg Munchnermalt (Barke Weyermann)

0,65 kg Caramunich 3 (Weyermann)

Som humle använder vi Hallertauer Mittelfruh som är nästan vår “hushumle” I Tyska öl.

45 gram vid 60 minuter

20 gram vid 10 minuter

Jäst tar vi från våra tidigare bryggningar, ursprungligen WLP 820 som vi har skördat.

Mäskschemat som tidigare, 65C i 30 min, 72C i 30 min, 77C i 10 min. 90 minuters koktid som i de flesta lager.

Båda Märzen-bryggningar är även sökbara via Grainfathers vad-det-nu-hette web, https://community.grainfather.com/

GF recept.jpg

Provade att krossa malten två gånger först grovt, sedan med valsarna med kreditkortstjocklek, 1,1 mm. Då liknar det mer en kross med tre valsar. Resultatet blev mycket bättre – dels gick det fortare, dels blev maltkrossen precis som det ser ut i ”skolböckerna”.

PortraitLHvers1870

Lederhosen från 1890 (Public Domain, Wikimedia Commons)

Nu börjar vi ha en liten jästsamling hemma. Flytande jäst är rätt dyrt, men spraymalt som jag använder till förkultur kostar väl också lite. Däremot är det en fin känsla att kunna plocka en jästflaska från hyllan och driva upp lite jäst till en bryggning. Denna är ju WLP 820, och efter den här bryggningen ska vi äntligen använda slurryn till en Doppelbock. Har även skaffat ett fiskrök, så eventuellt provar vi att röka lite malt då.

jäst

Idag var pumpen lite seg så det tog lång tid att få ner temperaturen. Har dock läst någonstans att det tar tid innan jäsningen kommer igång och att det inte är så noga med temperaturen innan det. Så jag pitchar in redan vid 18 C och låter jäskylen kyla ner resten av temperaturen den här gången.

Nu är det bara att vänta på Oktober.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s