Session IPA – SHIPA

Dags att vända på trenden och prova brygga något lättare. Det får bli en Session Helgered Indian Pale Ale, SHIPA. Lite kul får man väl ha med alla miljoner biljoner förkortningar av de toppjästa ölen.

De flesta av recepten skapar vi själva, men nu hade åtminstone jag en riktig ideetorka så receptet är i stort det samma som i Gustav Lindhs ölbryggarbok. Därför lägger jag inte ut den helt heller, utan rekommenderar att köpa boken istället. Vad är nu detta, ska en hembryggare inte skapa själv sina recept? Nåväl, detta är Batch 83 så någonstans börjar ju fantasin ta slut.

Fyra olika sorters malt, varav en del carared antagligen för att få lite färg och smak i det hela. Så karamellmalten totalt är uppe på hiskeliga 20% (ännu högre i originalet) – detta blir intressant att testa och provsmaka!!!

Valde California Ale WLP 001 som jäst, mycket då den blir lämplig i kommande bryggningar under hösten. Gjorde tre liters förkultur och la undan en del av det för framtiden. Börjar ha lite olika jästsorter i kylen nu. Känns lite friare med lite jäst, humle och malt på hyllan hemma. Dock börjar säcken med basmalt bli tom.

13,5 liter mäskvatten och 17,5 liter lakvatten i Grainfathern (23 liters batch) gav en pre-boil volym på 26 liter och densitet på 1,031. Riktigt lätta grejer med andra ord, alkoholhalten är uppskattat att hamna på 3,8 %. Dock slängde jag i lite extra malt i förhoppningen att hamna åtminstone på 4%. Hade i lite mjölksyra och salter som vanligt.

Humlen var tre av de klassiska amerikanska IPA-humlen med smak- och aromgiva samt torrhumling.

Bryggdagen gick i stor sett som planerat. GF tappade blåtandsanslutningen men det gjorde inte så mycket – är numera rätt förberett vad gäller GF connect. Pumpfiltret lossnade igen. Vet att några sätter fast den med buntband, får hitta på nåt till nästa gång. I och med det kom det med en massa bös i jäshinken, 22 liter men gissar att det blir lagom till ett Corneliusfat när det är klart. OG låg på 1,037, helt planenligt. Nu får det vänta på torrhumling några dagar. Blir detta lyckad vill jag prova brygga en session IPA med mer humle och hopstand/whirlpool längre fram.

Kangasniemi

Ovan bild från en av Finlands 187 888 sjöar där det hade passat bra med en Session IPA.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s