Nattens nötter

Hade tänkt att vänta med bryggningar tills skolor har börjat, men hade egentligen inget speciellt igår kväll, så jag och Taina fick ideen att brygga under altanen, på baksidan av huset istället. Tänkte att vi kan börja lite sent, en Imperial Stout tar lång tid att brygga ibland, men vi kunde sitta ute och umgås lite samtidigt, Delar av garagets innertak har blivit målat så jag är inte så sugen att koka stout inne med dålig luftväxling. Sagt och gjort. Ännu en gång blev det en favorit i repris, vår motsvarighet till Omnipollos Noa, en öl som vi har bryggt tidigare. Så mer bryggbeskrivningar hittar ni här och var.

innan regnet

Så här fint såg det mellan regnskurarna, bakom bryggverket har vi bastun.

recept

Här gällde det att vara noggrann, mycket grejer som ska i, får inte glömma något.

kvarn

Taina skulle ha blivit mjölnare, 6,5 kg malt till en 15 liters batch, inte så dåligt. Dessutom 250 g honung, 100 g rörsocker och halv påse extra mörkt spraymalt i senare skede…så inte sockret tar slut 🙂conenctor

Vi bestämde oss att köra manuellt, ingen app. Koktiden behöver ofta förlängas med en timme eller två så det kändes onödigt med massa appande. Dubbelkollade dock mäsk/lakvattenmängden. Kunde inte mata in några siffror i mobilappen, då den ville ha bara emojer. Hittade till sist räknaren få GFs hemsida, nu kan man tydligen räkna ut kalorimängden också. Varför?

gf och gräs

Ute i trädgården.

grain nära

Rostfritt.

Lakvatten

Lakvattenvärmaren bredvid badtunnan.

mäskning

Mäskning. Sedan var det roliga slut. Istället för dubbelmäskning pumpade vi ut lite vört som vi började laka med, sedan sköljde vi med lakvatten. Efter närmare en timmes lakning var det dags att koka upp vörten. Vår kabelvinda har eget överströmsskydd och löste två gånger mitt i kokningen så det började bli lite snurrigt med tiderna. men det här var bara början.

gf natt 2

Det började bli sent, vi gjorde eld i vår utomhuskamin, och passade på och grillade ett par korvar medan vi väntade att nivån skulle sjunka till 15 liter och OGn gå up till minst 1,108. Det blev väldigt likt Pecan Pähcinä-bryggningen för ett år sedan. Tiderna och volymen stämde nästan exakt, efter två timmar 17 liter och SG 1,085, efter ytterligare en timme (ungefär, gick på nivå och refraktometer istället för tid) hade vi 15 liter och 1,108.

gf natt

Klockan hade blivit midnatt och jag skulle vara banvärd för lite RC-bilskörning tidigt på morgonen. Så, nu skulle det bara bara att kyla och pumpa vörten till en jäshink och gå och lägga sig. Men, som tidigare vid Imperial Stout-bryggningar, satte pumpen igen sig. Gick inte att trycka in luft eller ta bort pumpfiltret heller. Så, det var bara att lyfta upp 15 liter 100 gradigt vört, hälla genom en sil till en jäshink. Därefter köra runt pumpen med vatten för att få den att ta igen, hälla tillbaka vörten och göra nytt försök. Der hjälpte inte…en gång till…nu gick det bättre, men vi hade hållit på i nästan en timme det var kletigt vört lite överallt, och belysningen var rätt dålig, vi skulle ju ha mysigt. Suck.

Detta har hänt oss tidigare som sagt, misstänker att det är Chokladmalten men ännu mer sannolikt den rostade malten som blir hårt gröt efter krossning och kokning. Borde kanske pumpa igenom en hopspider nästa gång i ett tidigt skede för att få bort dessa, då de verkar kunna passera pumpfiltret. Vörten är ju riktigt klet vid OG 1,108 och speciellt när man har börjat kyla den.

blow off.jpg

När vi väl hade fått över all vört i jäshinken och tillsatt våra M42 jäst kopplade vi in en blow-off grej istället. Det låter som en tryckavsäkring i en oljeplattform, och även om färgen på det som kommer ut är detsamma, så handlar det om ett jäsrör modell större. Så här starka öl kan komma igång lite väl för bra med jäsningen så det vanliga jäsröret blåser ut vattnet med trycket från jäsningen. Inte alltid det här hjälper heller då kreusen kan komma ut igenom Puckoflaskan…ursäkta, blow-off anläggningen och då har vi valt enför liten jästunna. Men sådär klockan två på natten är man inte riktigt klar över vad man gör. Är dock glad över att det inte gick åt några öl under den här bryggningen, lite riskabelt att hälla över 100 gradigt vört mellan GF och hinkar medan man försöker få pumpen igång.

eld

Någonting mer att tänka på i höst? Joda, Michael Monroe kommer till Göteborg 23/10. Vissa blir aldrig gamla, en video där Mike spelar i Hanoi Rocks 1983 hittar ni här.

Jäsningen kom igång med fart. Skulle kanske haft storleken större jästunna för att hålla kreusen inne.

Hittills har blow off-puckoflaskan fungerat väl. Risken med ett vanligt jäsrör är att vattnet trycks ut och hinken blir västsveriges dyraste flygfälla, för vem kan motstå imp stout.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s