Lemon

Ordet Lemon får mig att tänka på U2 låten från albumet Zooropa, samt den lite förrädiska Italienska drickan Lemoncello.  Nu blir det att använda vår stardard Neiparecept och prova den relativt nya humlen Lemondrops, som jag har skaffat 100 gram i kottar av. Humlegården beskriver i sin hemsida att aromen beskrivs med ord som citron, mint, grönt te och melon. Alfasyran låg lite överraskande på 5-7 % då många humlen som jag tror är likt denna ligger högre. Det göt inte så mycket, öär definivt inte ute efter beskan.

Dessutom blir det ingen SMASH, dvs Single Malt / Single Hop. De gångerna som vi har provat med bara en humle har vi gjort något likt ”Hello Idaho” istället för ren Neipa. Nu får Citra och Mosaic hjälpa till lite..ska vi använda finanstermerna och säga ”sprida ut riskerna”? Eller skapa balans? Hursomhelst, ungefär så här ska det se ut:

2,8 kg Pilsnermalt

0,25 kg Flaked Oast

0,25 kg Torrified Wheat

0,3 kg Munich

0,15 kg Carahell

30 minuters whirpool som för börja någonstans runt 80C med:

50 gram Lemondrop

35 gram Citra

35 gram Mosaic

Längden på WP bestäms lite av hur rastlös man blir, men minst 20 minuter bör det vara.

Torrhumling, i 1, 2 eller 3 delar, lite beroende på tid och intresse, som ska innehålla sammanlagt

50 gram Lemondrop

35 gram Citra

35 gram Mosaic

Lite kalciumklorid och sulfat.

Skördade jäst från Snabb-Galaxy-Heipa-Neipa, så det blir WLP 066 London Fog Ale Yeast.

12 liters batch, på Grainfatherska innebär det 13,6 liter mäskvatten och 6,4 liter lakvatten. Mäskning 65C / 60 min och utmäskning 78C / 10 min. Vi har två 9 liters Corneliusfat, därav batchstorleken.

Våra Neipor har lyckats bra tidigare, oftast har vi kört med S-04 jäst. Hade tänkt prova Lallemands New England vid förra bryggningen men den var slut hos ÖK så det blev WLP 066 vilket fungerade bra. Gör en liten förkultur på det som blev skördad, lägger undan hälften och använder hälften till denna.

Hade Lemondrop som kottar, de doftade riktigt fräscht.

11 liter i hinken, nu får den jäsa ett tag, sedan blir det torrhumling.

Lemon

Lemon av U2.

P.S. GF appen verkar bara bli plottrigare och plottrigare med tiden, fullt med onödigt skit.

Att återkomma och skriva hur ölrn blev har tyvärr inte varit min starka sida. Denna lyckades väl, typisk Neipa med mycket Lemondrop. Lilla 9-liters fat bryggdes till kräftskivan och det fanns inte många droppar kvar på morgonen. Så basteceptet fungerar bra, har nu kört den några gånger med olika humle.

En reaktion på ”Lemon

  1. Pingback: Lemondrop Neipa med förkultur – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s