Wienervals

För ett bra tag sedan köpte jag boken Vienna-Märzen-Oktoberfest. Dessvärre är den skittråkig att läsa. Så det riktigt goda Oktoberfest/Märzen-ölet bryggde jag efter att ha frågat andra bryggare om recept/inspiration på nätet. Wiener/Vienna-malt har vi haft, förutom i Märzen, även i våra Doppelbock ibland. Så säger Humlegården om malten:

”Något mörkare än pilsnermalt och med aromatisk ton. Maltig smak med lätt ton av honung, brödighet och viss nötighet.”

Så, nu tänkte vi brygga en Viennalager i takter av Wienervals. Vi har i regel kört Weyermann, oftast Barke, i basmalt. Nu hade Ölkompaniet Castle Maltings motsvarighet hemma, så det kör vi på.

8-wienervalsande-par

Vem kan glömma bilden på det dansande paret från en ask Wienernougat? Nu råkar det vara så att Taina gillar inte nougat, så vi kommer inte att äta dessa praliner under bryggningen.

Åter till boken och inspiration. Till det här receptet har vi tittat på Mr. David Heath, och hans utmärkta Youtube-klipp. I klippet finns även en liten historiaberättelse om Vienna Lager och Anton Dreher. Tack, David.

Vienna recept

Så får det bli. WLP 820 har jag redan sködad och lagt undan från Märzen-bryggandet så det slipper vi köpa. Jag beskriver hur fiffigt man kan använda en Sodastreamflaska med en Fermentasaurier här. Så, det här kommer även att fungera som en förkulturs förkultur till nästa Doppelbock. A so on…nu råkar jag ha skördat lite trappist och neipajäst utan Fermentasauriern och kan väl erkänna att det går nästan fortare att ta och separera jäst från en vanlig jäshink när man kokar upp och kyler lite vatten som man slår i. Då blir jästen dessutom vältvättad.

Nåväl, första juli och dags att brygga. Känns att gnistan med hembryggning börjar så småningom försvinna, vi har provat brygga alla möjliga öl så varje bryggning känns mer och mer som rutin. Jag börjar tröttna lite på saker och ting som blir rutinmässiga, men nu blir det inga fler bryggningar på ett par månader, så kanske kommer intresset tillbaka i höst.

Vattnet värms under natten, och är 65 grader när det är dags att stiga ur sängen och mäska in. 65 grader i 60 min, därefter utmäskning, 75 grader i 10 minuter. Sätter koktiden på 90 minuter har aldrig märkt nån skillnad med 60 minuters kok på lager, men har ingen bråttom idag.

Fick ett tips att prova ett annat bryggprogram, Beerfather. Ska definitivt testa den, antagligen i höst om inspirationen kommer tillbaka med regn och rusk.

Bryggningen gick rätt bra, kokade ute och målade garaget samtidigt. Vet inte hur skicket med jästen var, men det lär vi få reda på snart. Förresten, vår Neipa och Hello Idaho blev jättegoda. Garaget blir jättefin så småningom så vi får väl skaffa bättre ventilation om vi ska koka inne. Men det får bli lite längre fram. Skål!!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s