Märtsi Lokanen

Igår var det dags att ge sig på att brygga en Märzen/Oktoberfestöl.

Först lite kuriosa, så de som inte orkar läsa allt trycker på snabbspolningsknappen här…..

Jag har alltid hållit finska som mitt primära språk. Det är ett rätt svårt språk att lära sig, men har en massa finesser och böjelser vilket gör att när man väl behärskar finskan är det som gjort för Göteborgshumor och ordvitsar. Så namnet på ölen, Märtsi Lokanen, skulle kunna vara ett finskt pojknamn. Märzen kan man vrida till Märtsi och då fungerar det som ett förnamn. Lite som att kalla Jörgen för Jörtsi. Då googlade jag lite och såg att Märtsen/Mars faktiskt heter Märtsi på släktspråket estniska. Oktober är Lokakuu på finska. Loka betyder lera och kuu månad. Dvs en rätt så lerig månad. Då gör jag Loka till ett efternamn, det blir Lokanen. Efter åter igen lite googlande verkar det finnas några Leranssons i Finland. Kul att man kan köpa flaska Loka i Pressbyrån i Sverige. Även smaksatta varianter finns.

Receptet då? Jag har ingen erfarenhet av att brygga Märtsi/Lokakuu så jag efterlyste faktiskt recept i FB gruppen för hembrygging. Fick två förslag, en med 50% Vienna 45% Munich och 5% Caramunich 1. Det andra receptet, där jag fick även en bild på det färdiga ölet hade 55% pilsnermalt 34% Munichmalt och 11% Caramunich 3. Då jag hade lite Viennamalt hemma som hade legat på hyllan ett bra tag bestämde jag mig för en variant liknande den första. Hade dock inte tillräckligt så jag fick backa upp med lite pilsnermalt ändå.

En galen frisör som skulle bara snygga till håret lite i min iver att låta håret växa från Mika Häkkinen look till Mads Mikkelsen drog med en 3 mm trimmer dagen innan, så jag behövde verkligen brygga lite för att få annat att tänka på.

…..här kan ni sluta snabbspola

Själva bryggningen. Första receptet såg ut så här vad gäller malt (23 liter):

3 kg Viennamalt (Barke Weyermann)

2,7 kg Munchnermalt (Barke Weyermann)

0,3 kg Caramunich 1 (Weyermann)

Då jag saknade lite Wienermalt och ville trigga upp alkoholhalten lite fick det bli:

3 kg Munchnermalt

2 kg Viennamalt

1 kg Pilsnermalt (Weyermann)

0,3 kg Caramunich 1

I med lite Protafloc och mjölksyra.

60 minuters bittergiva blev 45 gram Hallertauer Mittelfruh

10 minutersgivan blev 20 gram av samma sort.

2,5 liters förkultur av två påsar WLP820 jäst. Meningen är att återanvända jästkakan till en Doppelbock. Doppelbocken har blivit lite av vårt signum, den ölen vi är mest stolta över. I regel kör vi WLP 833 så det blir kul att prova en annan jäst.

Martsi.jpg

Inte så mycket mer att orda om detta, mäskning 65C i 30 min, 72C i 30 min, 77C i 10 min. 90 min kok. 21 liter i Fermentasauriern, OG 1,062.

2019-06-15 Vi provade Märzen i förrgår. Det första som slog mig var doften. Den luktade som en öl ska lukta. Inget kaffe, körsbär eller citrus utan en maltig öldoft. Riktigt fint!! För att vara lagern var beskan lite låg som balanserades upp av den riktigt fina maltiga…just det…ölsmaken. En riktigt lyckad öl som knappast kommer att finnas kvar till Oktoberfestandet.

Glas.jpg

Passade även på och tog hand om jästen. Tanken var först att brygga en ny öl och hälla över jästkakan, men jag vill nog skörda jästen i burkar då det finns lite ideer om både Wienerlagar och, själklart, en Doppelbock.

picknick

Tömmer bort ölen från Fermentasaurien med hjälp av en sk picknick-kran.

bottensats

Bottensatsen med den dyrbara jästen.

sodastream

Sodastream-flaskan har samma gängor. Glöm inte att tryckavsäkra innan du tar ut flaskan, annars lär det bli kletigt.

Om ett par dagar är det dags att tvätta jästen och börja brygga en Wiener/Vienna-lager.

En reaktion på ”Märtsi Lokanen

  1. Pingback: Wienervals – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s