Belgian Lollipop 2019

Nu var det dags igen att brygga en favorit i repris. Humlegården hade ett informationsmail för ett drygt år sedan där man gjorde bland annat reklam för den amerikanska sirapen, D-45 och D-90 samt hade skapat ett recept för dessa, en Belgian Strong Ale. I brist på fantasi döpte jag min version av ölen för Belgian Lollipop.

När jag gick förbi Ölkompaniet för att tag sedan såg jag dessa sirappåsarna och kunde inte låta bli. Tanken hade varit att göra en stark belgare efter inspiration från en David Heath-video men samtidigt, varför inte köra något som man redan har bryggt och som blev riktigt god.

Förra årets Lollipop serverade jag från fat, men fyllde några Geuzeflaskor med min beergun-kopia. Min version av mottrycksfyllaren var lite för kort för Geuzeflaskor. Så, blir det lite tid tar jag undan några flaskor som jag flaskjäser istället. De blir nämligen riktigt snygga med kork och etikett.

Det var en rätt stressig dag med trädgårdsarbete, och jag låg lite back i SG under bryggningen. Den här gången grejade jag i trädgården och mätte densiteten emellanåt. När det närmade sig 1.088 slängde jag i aromhumlen, lät det koka en kvart och pumpade över till jästunna. Fick faktiskt fuska med ett par hundra gram spraymalt, det hade inte alls varit nödvändigt men idag var det sagt andra projekt som styrde schemat.

gf 2.jpg

Skulle haft i 1 kg puffat vete enligt receptet. Hade bara 800 gram hemma, så jag fyllde på med 200 gram vetemalt. De är inte samma sak, det vet jag, men ville få mängden malt att stämma. Bitterhumlen drog jag ner från 23 till 20 gram. Förkulturen av två påsar WLP 500 var på 2 liter.

Receptet som jag använde la jag upp här https://brew.grainfather.com/recipes/259737

Både Beersmith och Grainfather har en slags stilkarta där man ser hur nära man är sin stil som man brygger.

gf stil

Grainfather Recipe Tools

stil bs rätt.jpg

Beersmith 2

Underligt att det skiljer en del, i för sig hade inte Grainfather med risskalen i beräkningarna, men de verkar ändå inte spela någon roll. Hur som helst, det fick ändå koka upp till 1.088. Kanske är GF Recipe Tools mer realistisk för Grainfathern om man inte använder risskal, kokar längre, inte luckrar upp maltbädden under mäskning osv…dvs optimerat för bryggverket?

gf ute

Det var ändå trevligt att ha bryggverket utomhus medan man höll på med trädgården. Nu är det bara att vänta, den här borde fungera bra framför brasan utomhus när det blir åter lite kallare och regnigare.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s