Idaho 007 – Heipa var namnet

Igår var det dags för två småbatchar. Nu har vi två småfat så det blir förhoppningsvis fler småbatchar. Dessa är nämligen roliga att brygga då det går fortare att värma vattnet och man vågar experimentera mer. Det blir helt enkelt mindre som kan misslyckas.

Först ut var en Neipa där jag ville testa Idaho 7 – humlen. Den här gången tänkte jag låta det blandas med Citra och Mosaic. Blir det bra med Idahon brygger vi kanske en Dipa med endast Idaho lite längre fram, doften var i alla fall helt underbar. Så här beskrivs Idaho-humlen av Ölkompaniet: ”Ger tydlig tropisk frukt med ananas, persika och mango samt inslag av gran/citrus och lite kåda”.

Så här beskrivs däremot staten Idaho av Wikipedia:” …Amerikans delstat i regionen Pacific Northwest i USA. Delstatens största stad och huvudstad är Boise. Invånarna kallas ”Idahoans””.

I Idaho verkar det vara populärt med potatisodlingar så humlens namn kanske härstammar någon annanstans.

Har inte så mycket mer att orda om detta, så här var receptet:

Idaho

Salterna fick inte plats, ej heller mjölksyran i skärmdumpet. Lite kalciumklorid och sulfat, 2,5 ml mjölksyra för att hamna på 5,2 i pH. Lite låg OG, 1,066 istället för 1,071. Kan ha med malten att göra, krossade lite grovt den här gången. Den är ändå inom ramen för Neipa. Just det, jag kallar den för Heipa. Det vimlar av konstiga namn så det får bli HElgered Idahoan Pale Ale.

12 liter i hinken, först 18 C, sedan 20 i några dagar. Får inte allt plats i fatet flaskar vi resten.

Har inte provat brygga med endast Whirlpool/Torrhumling tidigare så det blir intressant att se vad detta kan bli. Funderar även på att torrhumla i flera steg, kör oftast allt samtidigt.

2019-04-28 Idag, två dagar efter bryggning, slängde jag i en tredjedel av torrhumlen. Har inte provat detta tidigare, efter ytterligare tre dagar fiskar jag upp humlepåsen, slänger i ytterligare en tredjedel och upprepar detta efter ytterligare tre dagar. Kör samma koncept med Taina the Mothership. Tidigare har jag inte brytt mig om detta, finns väl risk för oxidation antar jag. Humlepåsar har jag inte använt på säkert ett år, men nu knyter jag lite fiskelina (FB tips) runt påsen och firar upp den när det är dags att byta.Låter finurligt. Är fortfarande helt sålt av doften från Idaho-humlen.

Förresten, receptet finns här: https://brew.grainfather.com/recipes/255435

Har inte provat receptet innan så jag kan inte heller ta något ansvar över den, men kan fungera som inspiration om man är intresserad av Neipor…eller Heipor..eller vad de nu heter.

800px-Seal_of_Idaho.svg

2019-05-06 I lördags var det dags att prova både denna och Taina the Mothership. Vi har grannar som vi kallar för ”det unga paret”, fast de kanske inte är så unga vilket berättar lite om medelåldern här på Helgered. Hur som helst, de är väldigt duktiga vad gäller öl och brukar lämna uppriktig feedback. Vi hade bjudit de till oss på lördagen. Jag ville gärna få båda ölen klara till dess, dvs från start till klar öl på en vecka. Så, det blev två torrhumlingar istället för tre, och i fredags ställde jag jästunnorna i frysboxen och programmerade den till 0 grader. I lördags cyklade jag Göteborgsgirot på 140 km och under tiden blev ölen kall i frysen, och efter lite rullande (tvångskarbonering) var båda ölen klara till kvällen. Behövde lite kolhydrater efter nästan sju timmar på sadeln.

Vinnaren av dessa två öl blev denna med Idaho. Det går faktiskt att jämföra Neipa och Dipa, särskilt när humlen är så nära varandra, och båda hade ju en del alkohol. Men vinstmarginalen var inte stor. När vi sedan pratade om världens bästa backhoppare någonsin, Matti Nykänen,  kom jag på ideen att mixa dessa två öl fifty-sixty. Matti gick ju bort i vintras, så man har lyft upp hans berömda citat i tidningar. En gång frågade nån journalist om hans vinstchanser, och Matti svarade fifty-sixty på detta.

matti

Matti, mäkikotka

Så vi blandade Neipa och Dipa med 50%-60% i glasen, där får mattelärare lite att fundera över. Med liknande humle blev det en rätt god blandning. Fifty-Sixty.

Doppelbocken fick också beröm, vi börjar bli duktiga med våra dekoktioner nu.

En reaktion på ”Idaho 007 – Heipa var namnet

  1. Pingback: Snabb-Galaxy-Heipa-Neipa – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s