Beersmith möter Grainfather Recipe Tools

Vi har använt oss av bryggprogrammet Beersmith från nästan första början. Tycker att det är bra om man lär sig beräkna lite maltmängder, beskan och uppskatta jästbehovet i början. Då får man den grundläggande teorin med sig och kan använda bryggprogrammen som stöd.

Beersmith har en massa funktioner, bland annat kan man hålla koll på inventariet med den. Tyvärr har vi haft nån bugg så jag har aldrig lyckats skriva ut inventarielistan utan gått över till excel.

Hemma använder jag Beersmith (BS) i PCn, och är jag inte hemma har jag den som en app i min iphone. För att föra över recept till Grainfather (GF) Connect brukar jag spara recepten i PCn, bifoga filen i gmail och skicka till mig själv, öppna i min iphone med Grainfather Connect appen för att sedan kunna använda den i Grainfathern med blåtand. Finns säkert nåt enklare sätt för detta.

En dag upptäckte jag att recepten hade samlats i ett program som heter Grainfather Recipe Tools, dvs i mitt Grainfather konto. Så, när min GF connect app var överfyllt med gamla recept fick jag gå till GF Recipe Tools och radera dessa därifrån. Gissa om det blev gråa hår innan jag kom på detta!!! Nu verkar det åter gå radera recept via GF Connect, så jag antar att det var krångligt endast mellan nån appuppdatering. Sånt är livet, det var enklare med Commodore 64 och väggtelefon.

Nu till saken. Är i rörelse just nu så jag tänkte börja med att jämföra det som jag ser i min lilla iphone-skärm.

Ovan en skärmdump från BS-appen. Det är en öl som jag har skapat när jag har varit på resande fot, helt utan PC. Tänkte brygga den nästa vecka.

Ovan samma recept, gjort i GF. Att den inte finns som app gör att det är svårt att följa med vad man har skrivit ner, man ser bara ett par maltsorter utan att scrolla:

Så överblicket lämnar lite kvar att önska om man inte har tillgång till dator. Utan mitt vetskap hade recepten gjorda i BS transporterats till GF Recipe Tools (antagligen när man överför receptet till Grainfathern) så jag lämnade kvar och låste upp några av våra senaste bryggningar om någon vill testa:

Såg även att GFs recept visar högre beska, IBU, då den räknar upp beskan i våra planerade Whirlpool för Mothership-klonen med över 30 IBU trots att vi tänker hålla ett lägre temperatur.

Första intrycket är helt ok, självklart har BS mera funktioner, men dessa använder jag inte till vardags. Jästmängden kollade jag upp med mr. Malty innan den började strejka. Efter det har jag inte brytt mig så mycket om att räkna jäst utan har mest kört på känsla och erfarenhet. Inventariefunktionen skrev jag om redan, så det skulle inte finnas några hinder att gå över helt till GF. Återkommer när jag kan jämföra dessa två med en PC. Just nu en liten, liten fördel BS då appen ger ett bättre överblick.

Glömde nämna en liten men irriterande sak med BS-appen. Stänger jag receptet utan att ha sparat blir inte ändringarna automatiskt sparade utan försvinner.

2019-04-27 Igår hade jag möjligheten att jämföra programmen lite när det var dags att brygga en som jag hoppas ska likna Radio the Mothership lite. Appar använder jag ju bara på löpande fot, så det var kul att sätta sig med Beersmith 2 (appen är BS3) och justera lite saker o ting.

Nedan urklippet ur första sidan, Beersmith:

Mothership BS.jpg

Hela receptet finns här: Mothership BS

Grainfather liknande sida ser faktiskt snyggare ut och har tagit hänsyn till att sockret tillsätts senare:

Mothership GF

..och pdf:n finns här: Mothership GF

Beräkningarna är nästan lika, BS 2 har en bitterhet, IBU på 116,6 och GF 114,1. Men, jag överförde receptet från BS 3 appen till BS 2 (PC) via deras molntjänst, och BS 3 appen gav en bitterhet på 92 IBU som jag siktade på!!! Hur kan det skilja plötsligt så mycket? Well, innan whirlpool-humlen ligger beskan på 81,2 IBU men original Mothership ska ju ha en beska på 100 IBU enligt bryggeriet så whirlpoolbeskan kan man ta med en nypa salt. Så det kanske blir runt 100 IBU ändå. Jag rekommenderar ändå definitivt att man dubbelkollar sina mätvärden när man använder olika versioner av BS och överför recept mellan dessa.

Vad ska man ha för slutsatser…lite orättvist att jämföra kanske, Grainfather Recipe Tools kommer till sin rätt när man har skaffat ett bryggverk (Grainfather) och vill komma igång med att brygga recept. Den saknar lite finesser som är inte så noga i början, ingen jästkalkylator och den är optimerat för Grainfathern. Däremot är det snyggt, har en del färdiga recept och man kan hämta recepten till Grainfathern utan omvägar. Alla ingredienser hittades, de var dock rätt vanliga.

Det jag gillar i Beersmith är möjligheten att se var man hamnar i den ölstilen som man brygger:

stil

(Förargligt att jag inte kollade upp IBUn i PC-versionen)

 

 

En reaktion på ”Beersmith möter Grainfather Recipe Tools

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s