Enkelt är gott – pilsner

Kunde inte hålla mig från bryggverket längre än så här. Vi gjorde en enkel och smidig tysk pilsner till Tainas kalas i höstas, och lite förvånande var den det populäraste ölet framför alla neipor, ipor o sånt,

Så, mitt i födelsedagsfirandet passade jag och Taina på och krossade lite malt igår kväll, allt för att det ska bli en enkel bryggdag idag.

Mallaskäsi

Det fick bli Weyermanns Barke pilsner- och munchnermalt den här gången. Jag brukar köra 4,5, 5,0 eller 5,5kg i våra 23 liters pilsnerbatchar, lite beroende på hur starkt pilsen ska vara. Nu fick det bli ca 5 kg.

bibliotekskort

Det sägs att avståndet mellan valsarna ska vara ca 1 mm, eller som ett kreditkort. Provade med bibliotekskortet, och för oss blir det inte riktigt bra, brukar justera valsarna lite med känsla, så de krossas ”lagom” fort.

kvarn

Roligt att kameran fungerar igen, borde nästan börja spara till en fullformatskamera, men det finns så mycket annat att investera i före.

kvarnsv

Med ”lagom” krossningshastighet tycker jag att 5 kg ska gå på runt på några minuter, maler det för längre blir det bara mjöl av det hela.

recept

Med malten krossat och Grainfathers timer ställt på 06.30 på morgonen var det bara att njuta ett par Barley Wines innan läggdags. Jag kör gärna 100 eller 150 gram i mina pilsnerbryggningar, sist fick Tjeckiska Pilsen 150 gram Saaz, nu kör jag lite blygare, 100 gram Perle + några extra gram till som jag hittade i frysen – de fick bli en bonus till aromgivan. Hade kunnat använda Hallertauer Mittelfruh som jag också hade 100 gram av, det får bli nästa gång.

Nu blev det stegmäskning, inte för att man märker någon större skillnad, men jag kunde lägga mig igen medan Grainfathern skötte mäskningen.

mäskroder

Jag följer David Heaths bryggningar på Youtube, tycker att han pratar väldigt tydlig och lugn engelska och är också mycket strukturerat. Han brukar ha risskal för att luckra upp maltbädden när han gör pilsner, samt stoppa och röra om i malten under mäskningen.

gf connect

Jag hade inte riktigt behovet att gå upp och röra i grytan, men hällde ändå i lite risskal för att underlätta lakningen.

maltbädd

Det hade inte alls behövts, tvärtom, jag fick trycka till övre silplåten lite så det inte rinner igenom för fort.

GF

Den här gången tog jag till Fermentasauriern, som jag har lite hat-kärlek till. Är lite nyfiken på när version 2 av sauriern släpps, kanske skulle köpa och testa den också. Butterfly-ventilen läckte under rengöringen, men jag fick den tätt genom att vrida den några varv fram och tillbaka. Ett extra arbetsmoment blir det då jag tappar vörten först till en vanlig jäshink för syresättning, sedan till sauriern. Jag får nämligen inte in min paddel för syresättning där. Version 2 ska ha större manhål på toppen.

allt

Golvet ser hemskare ut på bild än det är i verkligheten. Här håller jag på och pumpar över vörten från Grainfather till en vanlig jästunna för syresättning.

ferment

Jag gör som Pilsnerkokaren, och låter jäshinken ha ett vanligt atmosfärstryck i ett par dagar. Sedan stänger jag den röda ventilen på bild och låter min övertrycksventil ta över. Följde Pilsnerkokarens tips förra gången det blev en pilsner, med mycket gott resultat. Nu testar jag öka trycket till 0,8-1,0 bar direkt. Tidigare beskrev jag en första tryckstegring på ca 0,5 bar. Så det här blir lite av en test som jag ska kommentera när ölen är klar.

23 liter i sauriern, OG 1,053. Två påsar rehydrerat W34/70 jäst som jag hoppas ska räcka.

Hamnar väl på runt 5,5% ABV, hade siktat på 5,2%. 4,5 kg malt hade räckt gott och väl för denna typ av öl.

Idag är det nån slags Lindholmen Street Food Market med 22 lokala bryggerier representerade här på Hisingen. Känner mig faktiskt mer sugen på Street Food än öl just nu, men det blir säkert ett besök där idag. I allafall om magen får bestämma. Ser ni någon där utan skägg och sotarmössa så är det jag. Eller Taina.

2019-02-06 En liten uppdatering så här fyra dagar efter bryggningen. Street Food Market var en liten besvikelse, hade förväntat mig lite Street Food som man serverar från Food Trucks, mat från olika håll i världen. Dessvärre var det lite lunch-stuk i det hela, men vi var där rätt sent, kanske var maten slut? Tittade lite runt ölutbudet, inte så mycket nytt under solen, men det gjorde inte så mycket, jag hade ställt upp som chaffis, var som sagt mer hungrig än törstig. Det bästa var definitivt sällskepet, jag och Taina satt där med våra grannar som är också duktiga vad gäller öl.

Så, vi körde de två första dagarna trycklöst, dag tre fanns ingen tryck, men idag på eftermiddag såg jag att det hade stigit till 0,9 bar. Med andra ord – det är många nybörjare på olika forum som är oroliga för att jäsningen inte har kommit igång, och kör man lageröl dessutom utan jäsrör och ska vänta på att trycket i tanken stiger så ska man ha tålamod. Jästemperaturen är 10 grader vilket gör att det kommer igång (eller syns) ännu långsammare. Jag brukar inte ta så mycket prover medan ölen är i Fermentasauriern utan tänkte förbättra mig först när vi har investerat i en Tilt Hydrometer nån dag.

Tänkte komma igång med fler bryggningar under mars månad, det är svårt att få tag i en god Doppelbock eller Quadrupel i Sverige så man kanske ska brygga en batch eller två själv. Kanske blir det även dags att provsmaka vår Hinnonmäki Blues Lambic då.

2019-03-18 Igår var det dags att förflytta pilsnern till ett fat.Där kommer Fermentasauriern till sin rätt, förflyttningen sker ”slutet”. Först gör jag rent ett Corneliusfat, sköljer den med CO2 och låter ha kvar lite tryck när jag kopplar in den till Fermentasauriern med slang. Sauriern hade ju 1 bars tryck sedan tidigare vilket gör att övertrycket förflyttar vätskan utan nån syreinblandning.

fermenta1.jpg

Mycket smidigt!! Jag lyfter lite på Corneliusfatets övertrycksventil samt drar på lite kolsyra till Sauriern vid behov, så att sauriern har hela tiden ett lite högre tryck och ölen flödar till fatet. Samma princip använder jag när jag flyttar öl mellan två fat, tex vid större torrhumlingar.Den lilla bollen på bilden ovan är ett flytkropp som håller inloppet till fyllningsslangen under sig så man slipper suga med humlebös och jästrester från ytan.

fermenta2.jpg

Ölen var redan rätt så klar efter ca en månad efter bryggning, men den ska lagras en månad till och då ska den vara riktigt fin.

klart

Nu har det inte blivit så många bryggningar, tyvärr. Dels så har mina ledigheter var rätt korta jämfört med tidigare, vidare har jag inte haft träningsmöjligheter på jobbet. Tidigare har jag ätit sunt och tränat under mina jobbperioder för att kunna njuta lite mer av livet när jag har varit ledig, nu när det inte har varit möjligt har jag känt av en frustation och inte haft nån större lust med varken träning eller öl. Nu kommer dock mina arbetsförändringar att ändras vilket kommer förhoppningsvis att föra mig tillbaka till mina gamla rutiner, och då borde även bryggandet kännas roligare.

En grej som jag upptäckte vid den här bryggningen var hur mycket kolsyran påverkade avläsningen av FG. Fermentasauriern har ju själv kolsyrat ölen naturligt under jäsning, så jag hade rätt mycket kolsyra i när jag tog provet.

hydrometer

Man får helt enkelt ta det lugnt i 5-10 minuter så kolsyran hinner gasa av lite innan man får en rättvis avläsning. Notera att jag har kalibrerat hydrometern med lite tejp, hittade ingen häftmassa. FG någonstans 1.010-1.011 vilket är helt ok (siktade på 1.009) och alkoholhalt runt 5,5%. Nu när jag kan göra lite träningsplaner och vårsolen tittar fram har Thomas på Ölkompaniet beställt tre påsar WLP 833 till mig, går allt planenligt blir det snart dags för en Doppelbock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s