Hinnonmäki Blues

Igår var det dags att hålla på med hembryggeriet lite. Det har ju inte blivit fler bryggningar sedan kalaset, vi har fortfarande lite öl kvar så vi har tagit det lugnt för att undvika överproduktion. Däremot var det hög tid att  ta hand om våra Lambic.

Jag har inte skrivit så mycket om våra Lambicbryggningar här, men vi gjorde en bryggning med grumlig mäskning 24 Augusti 2017, innan bloggen fanns. Det finns lite skrivet om det i vår Facebook-grupp, Helgereds Hembryggeri 48:an. Vi använde oss av Wyeast 3278 jäst, Belgian Lambic Blend. Det var lite smått kaotiskt att köra Grainfather-bryggverket med nån form av grumlig mäskning så resultatet blir intresssant. Gammalt, oxiderat, humle fick vi av Thomas på Ölkompaniet.

img-2407

Då den innehåller Brettanomyces ställde vi den hos grannen. Inte för att grannens syatelje liknar miljön vid ett Belgiskt kloster, utan för att Brettan kan kontaminera vår utrustning som vi till vardags har för Saccharomyces. Efter ett år smaksatte vi den. Det var svårt att hitta surkörsbär i Sverige, och eftersom Taina hade gjort ett jättejobb med att rensa vår krusbärsbuske, en grön Hinnonmäki, bestämde vi oss att smaksätta med krusbär, gooseberry. Jag tog förstås undan en flaska för en Geuzeblandning innan vi tryckte i krusbären.

Nu har det gått ytterligare ett halvår, och det var dags att flaska ölen. Köpte 28 st Geuzeflaskor av Thomas, och 27 gick åt. Dessa är faktiskt rätt trevliga, små och trycktåliga flaskor som får kork istället för kapsyl. Ölen som ut som en äcklig gegga i vår glasdamejeanne, men efter lite kylning och fingertoppskänsla med häverten fick vi ut rätt snyggt, gulaktigt öl. Som dessutom doftade som en ljuvlig Lambic (eller pseudolambic som de heter i Helgered) !!! Blir smaken som doften efter ytterligare några månaders lagring kommer detta att bli intressant. 7gram socker / liter, samt pyttelite torrjäst för flaskjäsningen.

img-2411

Vad gäller nyårslambiken som vi gjorde för ett drygt år sedan, så var det dags att smaksätta. Som jag skrev ovan, det har svårt att hitta surkörsbär, aka moreller i Sverige.

Nu råkade jag googla en gång till, och såg att Hembryggeriet hade tagit hem detta. Då beställde jag hem både surkörsbärs- och hallonpuree och delade satsen på två. Flaskning om ett halvår.

Bildkvaliten blev dålig, var tvungen att ta bilder med mobilen. Misstänker att jag har någon form av glapp i kameran, idag fungerade den igen. Den kanske inte gillar att tabilder på krusbär som har jäst i ett halvår. Det finns även goda nyheter, garaget är städat, mycket av gammalt bröte är borta så nu ska det gå att brygga lite mer organiserat och hålla skruvar o muttrar borta från bryggeridelen. Kippis!!

Grosseillier_redigerad-1

Nu när det har gått ytterligare en tid passade vi på och testade ölen igår. Smaken väldigt fräsch och som jag skrev ovan…doften var riktigt ljuvlig. Så det känns att vi har lyckats med detta,vår mest avancerade bryggning.

Hinnonmäki.jpg

 

En reaktion på ”Hinnonmäki Blues

  1. Pingback: Enkelt är gott – pilsner – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s