Bohemian světlý ležák 5

Dags igen att brygga en böhmisk pilsner. Provade en flaska från Batch #37, bryggt för drygt ett år sedan, tillsammans med lite Gulasch som jag lagade för ett par dagar sedan. Ölen hade förvarats bra, inga större defekter trots lagring. Jag som gillar skum i tjeckisk pilsner hade väl hoppats på lite mer skum – de flesta ölen har jag i fat och brukar då få mer än tillräckligt med skum om jag vill.

Det finns ett recept som jag vill testa med ca 2% Carabohemian, resten golvmältat malt. Nu råkar jag ha hemma ”vanligt” Barke Pilsnermalt, Carahell och Carapils så det får vänta tills jag har förbrukat de andra Caramalten. Dessutom ska den här ölen till kalaset, så jag vill inte ändra för mycket. Vad gäller Carahell, så drog jag ner till 4% den här gången, mest för att se om det blir någon skillnad.

Det får bli en tvåliters förkultur av två påsar White Labs WLP 800 pilsnerjäst. Det är rätt förvirrande att bestämma sig för mängden flytande jäst när man brygger lager, trots Mr. Maltys och Beersmiths räknare. I förpackningen står det att ett paket med 2l förkultur borde räcka till en 20l batch lager, Beersmith vill ha två paket och Mr. Malty önskar två paket större förkultur. Självklart är det rena uppskattningar, några miljoner celler hit och dit. Jag har aldrig fått problem som skulle tyda på för lite jäst så jag antar att alla drar lite i överkant så jag har säkert en massa marginal.

  • 4,8 kg Weyermann Barke Pilsnermalt
  • 0,2 kg Weyermann Carahell
  • 50 gram Saaz vid 60, 15 och 5 minuter vardera
  • Mäsktemp 62/72/76 grader, 35/35/10 min, dvs inget proteinrast
  • Koktid 90 minuter
  • 2 påsar WLP 800 i 2 liter förkultur med magnetloppa
  • En massa kaffe för att inte somna (tuppade av lite under mäskningen..)

Att jäsa under tryck börjar bli mer och mer populärt hos hembryggare. Fermentasauriern har jag gått igenom, och testat brygga lager under tryck med den.

Nu frågade jag Pilsnerkokaren, som jag har köpt mitt mottrycksfyllare från, hur han brukar köra med trycksatt lagerjäsning, själv körde jag ju med samma tryck inställd från början till slut. Jag tänkte köra en Fermentasaurier-variant av hans metod, låter säkerhetsventilen stå öppen över första natten (för att ventilera ut luften), justerar sedan övertrycksventilen till ca 0,5 bar där primärjäsningen får ske, ca 3-4 dagar. Till Diacetylrasten skruvar jag upp trycket till 1-1,2 bar och låter vara där tills det är dags att trycka över till fat. Roligt att prova lite olika metoder, dessvärre är jag dålig på att lägga undan samples (och ännu sämre på att låta de vara orörda!!!) så det har varit lite si o så med jämförelser.

Jag var jättetrött under hela bryggningen, Pecan Pähcinä-bryggandet drog ut igår, och malten blev krossat inatt, inmäskning runt sju på morgonen. Nya Världens Ipor var klara med sina kallkrascher och tappades om till fat. Neipa heipa till kallkrasch. Men, nu är allting bryggt till kalaset och lite till. En hobby ska kännas kul, och nu blir det lite uppehåll med bryggningar tills vi vet hur mycket öl har blivit kvar efter att Taina har fyllt år. Pilsnern fick en OG på 1,050, alldeles lagom.

Nedan en bild Taina tog i somras då vi besökte Prag:

prag4

…och detaljbild från Katerdalen:

stjärna

Světlý Ležák

nefiltrovaně, nepastorizovaně pivo

složeni: voda, jecně slady, upraveny chmel

obsah alkoholu 4,5 %

Helgeredsky Pivovar, Švédsko

Det finns lite ideer på kommande bryggningar efter årsskiftet, vi har provat göra Berliner Weisse både med surmäskning och survört, dessa lyckades riktigt bra, kom ganska nära Tropic Thunder med våra fruktblandningar. Något att brygga inför sommaren. California Common har jag bryggt en gång tidigare, också en öl som man kan göra lagom till våren. Vi har två Lambic på jäsning, 1 1/2 och 1 år gammalt så grumlig mäskning får vänta ett tag. Vår belgare ska vi däremot brygga igen, nästa gång tänkte jag kolsyrejäsa i Geuzeflaskor, mest för att det ser så mycket snyggare ut med champagnekork. Belgaren har för övrigt haft den snyggaste färgen hittills, klar och mörkröd. Pilsner får det bli för att täcka husbehovet, samt lite IPA/DIPA/NEIPA typ av öl till Taina. Vi har rätt mycket Bock/Dopplebock på hyllan så de får vänta. Kanske en 9 liters honungskölsch. Eller prova brygga en ale med brittisk stil? Nu är det dags att inventera malt/humleförrådet och ställa Grainfathern på hyllan ett tag.

2018-10-13 Trycket hade stigit till 0,5 bar enligt plan….men…när jag gick och tittade låg det en öl-pöl under jäskylen. Fermentasauriern hade svikit mig igen!!! Butterfly- (vridspjälls-) ventilen hade självklart läckt igenom, och jag hade inte haft en tanke på att skruva dit jästuppsamlaren. Så, det var bara att vaska i garaget, tredje gången nu som sauriern sysselsätter mig med städning, inte bra.

IMG_1888.jpg

Det hände inget med ölen och det kom inte så mycket mer öl genom sedan uppsamlaren var ditskruvat, men det börjar bli lite för mycket med sauriern nu, så jag sänker snart dess betyg till två mäskroder.

2018-11-17 Provade ölen igår i samband med att jag tryckte den från Fermentasaurus till fat. Smakade väldigt tjeckisk, och ett par veckor i fat kommer nog att göra susen. Jag brukar låta temperaturstyrningen sköta det mesta vad gäller jäsning så mina jäsprofiler ser alla likadana ut efter diacetylrasten.

pilsprofil

48 Bohemian 70

Oftast prickar jag rätt men självklart…en Tilt-hydrometer vore väl inte helt fel.

2 reaktioner på ”Bohemian světlý ležák 5

  1. Pingback: Fermentasaurus – 48:an Helgereds Hembryggeri

  2. Pingback: Enkelt är gott – pilsner – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s