Dags för efterrätt,Pekannötspaj i vätskeform

 

Då var det dags att baka öl till kalaset. Vi är lite osäkra om det ska bli någon separat efterrätt eller inte. Lika osäkra är i om konjak är det bästa alternativet till kaffet. Har man nu ätit och druckit hela kvällen kan det hända att Nukku-Matti (Sömn-Mats på finlandssvenska) kommer på besök:

Kastar han sand i ens ögon blir det tidig avslutning på kvällen. Därför tänkte vi erbjuda en kompromiss mellan kladdkaka och konjak, en Pecan Pähcinä Imperial Stout för de som vill. Så, då var det dags för Pekka att ta fram nötterna och brygga en Pekannöts-öl.

Vi har gjort detta två gånger tidigare. Batch #44 skulle varit på 12 liter, jag tror att vi krämade ur 8 liter ur det, men resultatet blev desto bättre!! Batch #55 var i stort sett identiskt vad gäller recept, dock 15 liter batch.

Så här har det sett ut:

Recept

Den här gången blir det små justeringar, av praktiska själ. Jag har 4 kg Golden promise Pale Ale malt hemma, så jag kör på det, resterande 400 gram får bli vanligt pilsnermalt. Bitterhumlen skruvar jag ner – den har aldrig smakat beskt, förutom i eftersmaken men jag vill prova gå ner från hiskeliga 99,3 IBU till mer ”lagom” 71 IBU. Vidare hade vi 25 gram EKG humle i frysen som hade stått där öppnat ett bra tag, så vi kör på detta istället för 16 gram, några minuter tidigare så får jästnäring och Protafloc åka med i samma veva. Honung har vi fått av grannen, och jästen är vår favorit i starka sammanhang, Mangrove Jacks M42, torrjäst (rehydrerat) för lite starkare efterrätter. Eventuellt blir det lite risskal för att lätta upp maltbädden vid behov.

Så, med lite justeringar fick det bli:

 • 4 kg Golden Promise
 • 0,4 kg Pilsner
 • 0,75 Vetemalt
 • 0,55 Caramunich 2
 • 0,5 Chokladmalt
 • 0,5 Rostat korn
 • 0,3 Flingor av puffar havre (behöver ej krossas)
 • 0,25 Risskal
 • 5 ml Mjölksyra (88%)
 • 0,1 kg rörsocker
 • 40 gram Magnum
 • 25 gram EKG
 • 250 gram honung
 • 300 gram extra mörkt spraymalt
 • 2 pkt M42
 • Protafloc, jästnäring
 • Lite längre fram gör jag en liten coctail med socker och vatten för att boosta upp jäsningen lite…
 • …en flaska Pecannötsextrakt den dagen det är dags att tappa om till fat

Som ni kan läsa från förra pekannötsbryggningen, brukar densiteten leva sitt eget liv när vi brygger starkt – därför gör jag inte som jag brukar, dvs förbereder kvällen före och kör igång på morgonen. Istället förbereder jag under förmiddagen, då kan jag och Taina brygga tillsammans några timmar, men, ifall koktiden drar ut rejält så kan jag hålla på till sent på kvällen utan att stressa i onödan. Det mesta av malten krossades med ca 1,2 mm avstånd mellan valsarna (lånade bladmåttet pojken har till moppen).

Börjar med att kalkylera på 90-minuters koktid, vilket kräver cirka 22,4 liter mäskvatten och 4,7 liter lakvatten.

Lakningen gick som på räls, och vid kokstart var densiteten 1,064 med 21 liter vört. Då drar jag genast ut koktiden, bättre att koka bort lite mer vört än slänga i en massa spraymalt. Vörten i en Grainfather kokar av cirka 2-3 liter / timme, och jag ser helst att komma ner under 15 liter innan kylning. Det skulle innebära tre timmars kokning beroende lite på hur densiteten beter sig förstås.

 • Vid kokstart 1,064 21 liter
 • Efter 60 min 1,074 18 liter
 • Efter 120 min 1,080 16 liter
 • Efter 180 min 1,098 14 liter

Det finns lite olika skolor om när man tillsätter honungen, om den ska pastöriseras och in i sekundären, eller redan i slutet av kokningen. Jag väljer slutet av kokningen, det blir kanske lite mindre honungssmak men då glömmer jag inte bort detta senare.

Rörsockret åkte in efter två timmar, jag avslutade kokningen med att tillsätta 300 gram extra mörkt spraymalt för att komma upp till 1,108, sammanlagt blev det runt 200 minuter.

Dessvärre fick jag stora problem med pumpen, ungefär samma som med Böhmisk pils version 3. Den här gången var det ännu segare, jag höll säkert på med en timme för att få allting att flyta på igen. Dessförinnan hade pumpfiltret lossnat två gånger, så jag hade fått hälla den kokande vörten mellan bryggverket och ledig jästunna för att sätta tillbaka filtret. I filtret såg det ut som om nån av maltsorterna hade lyckats ta sig igenom filtret och sätta igen pumpen. Nu hade jag inte rostat korn eller chockladmalt i pilsnern, men misstänker dessa starkt idag.

Nåväl, 10 liter i hinken och en massa diskning efteråt – nu får jästen göra sitt.

2018-10-15 Jäsningen kom igång dagen efter bryggningen och då kan man säga att den kom igång rejält. Det svämmade över en del genom jäsröret, även om jag brukar ta hänsyn till det vid bryggning av Imperial Stouter hade jag förstås missat det så det blev att skura lite golv. Det var i för sig inte så mycket som svämmade över, och jäsningen fortsatte som vanligt. Idag, fem dagar efter bryggning har det lugnat ned sig lite, densiteten på cirka 1,045. Det bubblar inte så intensivt längre, jag brukar snurra fatet lite, eventuellt tillsätter jag lite sockerlag imorgon för att sparka igång jästen lite.

När vet jag hur långt ner Final Gravity ska hamna? Jo, jästen har en förjäsbarhet på 77-82% enligt tillverkaren. Original Gravity var på hela 1,108. Så, jag tar 77% * 108 = 83. Sedan drar jag ifrån 1.108 – 83 = 1,025. Då ser jag att jästen har jobbat en bra bit, 1,108-1,045 = 63 enheter men har en bit kvar, dvs 1,045 – 1,025 = 20 enheter. Vi får väl se hur länge jästen är hungrig, nu får den jäsa några veckor.

 

2 reaktioner på ”Dags för efterrätt,Pekannötspaj i vätskeform

 1. Pingback: Bohemian světlý ležák 5 – 48:an Helgereds Hembryggeri

 2. Pingback: Nattens nötter – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s