Neipa Heipa

Jag hade bokat Jonas till hjälpreda att hjälpa med flaskningen idag. Inför kalaset kommer vi att behöva en del tomma Corneliusfat, och våra underjästa öl har ju trivts alldeles utmärkt i fat vid ca 3 graders lagringstemperatur. Men nu ska de bereda plats för ipor, apor, neipor, you name it. Jag hade tänkt att brygga en liten Neipa till kalaset igår, men det är roligare att umgås med familjen på söndagar, särskilt när det är grillväder.

Så, för att bli snabbt klar med min Heipa (HElgered Indian Pale Ale) krossade jag malten igår kväll, och programmerade timern så jag kunde mäska in innan barnen skulle till skolan. På så sätt blir det tid över till flaskning under dagen.

12 liters batch, vilket innebär 3 kg malt för att hamna på runt 5,5% alkoholhalt, lagom fräscht till festen. När det gäller batchar med 2-4 kg malt använder jag Grainfathers korta rör, Grainfather Micro Pipe Work. Man kan säga att den kortar av maltröret (grain basket) så den klarar av att brygga med mindre maltmängder, fungerar även för tex lättöl.

IMG_1833

Enkelt maltschema med 2,4 kg Pilsnermalt, Weyermann, 0,30 kg flingor havrepuffar (Flaked Torrified Oats) och 0,30 kg puffat vete (Flaked Wheat). Lite lurigt med krossning förstås, flingor behöver inte krossas och puffat vete behöver lite större gap mellan valsarna än pilsnermalten. Nu blev det rätt finmalet så jag slängde i lite risskal för att underlätta lakningen. Lyfte även undan övre silplåten en stund för att komma åt och röra om lite i grytan under mäskningen (för att få bättre effektivitet). 66 grader i 60 min, därefter mash-out 76 grader över 10 min.

IMG_1830

Det gick åt mer mjölksyra än vid ”vanliga” öl där det finns mest pilsnermalt, nästan 5 ml för en 12 liters batch för att nå pH 5.2. Även Kalciumklorid och kalciumsulfat tillsattes i mäskvattnet.

Inte så mycket att skriva om själva bryggningen, 16 liters kokvolym, pre-bil gravity på 1,046, efter 60 minuter ca 13 liter, post-boil gravity 1,058.

Protafloc, jästnäring och 25 gram Cascade när 5 minuter av kokningen återstod. Därefter fick vörten kylas till runt 80 grader, in med:

25 gram Citra

15 gram Galaxy

20 gram Mosaic

…följt av en 20 minuters Steep/Whirlpool där jag körde vispen de första fem minuterna. Vi har inte använt Hopspider på ett år, utan ett rejält Whirlpool gör att humlen lägger sig fint över pumpfiltret och botten, enkelt att hälla ut.

10 liter i jäshinken, i med en påse SafAle S-04.

Torrhumligen är planerat lite innan jäsningen är klar och då blir det:

30 gram Citra

20 gram Galaxy

20 gram Mosaic

Resten av dagen gick åt att flaska två stora och ett litet fat för att bereda plats för Neipan och Iporna, tackar Jonas för hjälpen. Nu fungerade åter mottrycksfyllaren efter att en plastgenomföring byttes ut.

2018-10-07 Torrhumling direkt i jäshinken. Jag brukar slänga i torrhumlen efter primärjäsningen, men när det fortfarande pågår lite aktivitet. Läste någonstans att det är bra eftersom jästen kan fortfarande tugga i sig lite syre som följer med. Vet inte om det är ett rimligt antagande. Det finns en massa åsikter om torrhumling i sociala medier, jag har inga vetenskapliga grunder att säga när var och hur är bästa vägen till en bra torrhumling. I början använde vi oss av humlepåsar med en glaskula som vikt så den la sig i botten. Eftersom vi har möjlighet att kallkrascha känns det lite onödigt.

Jag och Taina har gjort två stycken småbatchar Neipor tidigare, ”Mini Cashmere Hazy Neipa Tripa”, aug 2017 och ”South of Cashmere Neipa”,nov 2017. Då testade vi lite sydafrikanskt humle tillsammans med den nya Cashmere-humlen. Dessvärre var det före vi skaffade bloggen, finns dock kvar i FB-gruppen för Helgereds hembryggeri.

Då använde vi oss av torrhumling under tryck, men det skippar vi nu, vi har bara en 9 liters Corneliusfat så det känns inte värt mödan att flytta ölen jäshink-18liters-9liters-flaska.

Ska vi göra större batchar, då har vi mer valmöjligheter att torrhumla. Vid humligt öl kan man låta Fermentasauriern bubbla med vanligt jäsrör nån dag för att därefter slänga i första torrhumlen och koppla in övertrycksventilen (spundig valve) då har man trycksatt torrhumling rätt tidigt. Det finns möjlighet att preparera ett corneliusfat med humlefilter inuti och köra andra torrhumlingen där, även den med övertrycksventil, för att sedan trycka över allting till det sista fatet där ölen ska förvaras. Med Clean Beer Draught System blir det inga rester i glasen. Men det har jag redan skrivit om i samband med en DIPA som vi bryggde.

Det hade även varit möjligt att dela upp torrhumlen till 2-3 mindre portioner och bytt ut humlen med nån dags mellanrum, men det fick bli enkelt den här gången.

Ibland läser jag även att man kan få grästoner om man torrhumlar för länge. Själv har jag aldrig råkat ut för detta, brukar torrhumla 3-5 dagar, ibland en vecka. När vi bryggde en Brooklyn Lager-klon, Batch #33, hade vi i torrhumlen ett par veckor över tiden utan några grästoner. Det bör dock noteras att vi torrhumlade mycket kallare då det var en lager.

2018-10-11 Dagen att påbörja tre dagars kallkrasch, sedan ska ölen åka i en 9 liters fat för kolsyresättning. Återkommer längre fram hur det blev.

2018-11-17 Igår var det tyvärr dags att flaska ölen. Den hade kommit till sin rätt i ett fat men vi har lite fatlogistik som ska följas. Både färgen och smaken var helt fantastisk för de som gillar Neipor, inte för starkt utan frisk smak med fin gul färg som är svår att återskapa i ett foto.

48 Heipa neipa 68

IMG-2141

Bilden kommer inte riktigt till sin rätt vad gäller färgen, den var ännu gulare.

heipaneipauntappd

Då Helgered New England Indian Pale Ale verkar vara omtyckt av grannen blir det nog samma recept inför sommar och sol.

2 reaktioner på ”Neipa Heipa

  1. Pingback: Bohemian světlý ležák 5 – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s