2 x WC IPA

Då var det dags att brygga inför Tainas kalas igen. Brown Alen har jäst i 18C under tre dagar nu, dags att ta in den och bereda plats för lite IPA i jäskylen. Meningen är att det ska bryggas två nästan lika batcher idag, något som liknar Nya Världens IPA som vi har bryggt ett par gånger tidigare, batch #39 och #56.

Förra gången blev det ganska starkt, vi misstänkte att det kunde bero på hur vi maler malten. Det var första gången som vi provade krossen som köptes i våras.

Båda batchar ska ha samma maltschema:

maltschema

All malt från Weyermann, inte så mycket att orda om detta, kanske plockar jag bort ena ”Cara-” nästa gång, för enkelhetens skull. Hade även puffat vete hemma, men den är reserverat till ett annat projekt.

Båda batchar fick 5 ml mjölsyra för att hamna på en pH runt 5,2 samt lite Kalciumsulfat för att framhäva humlen. Sägs det 😉

Äldsta dottern har lånat kameran så det blir inte mycket bilder idag, men jag tycker att det är kanonbra med fotointresse. Så för mig gör det ingenting, tycker bara att det är kul att flera i familjen tycker om att foto. Dessutom blir mina eviga bilder på maltbädden lika tråkiga som ett antal bilder från tankbåtar som är alltid tagna från samma perspektiv. Efter att ha sett några hundra tröttnar man. Dottern har mer sevärda bilder, inte så inrutade.

Skillnaderna då?

Första batchen får ingen bitterhumle, andra batchen får 10 gram Galaxy. Jag har gjort den här ölen både med och utan bitterhumle men det ar så lång tid mellan bryggningarna så det fanns inget kvar att jämföra. Nu hoppas vi kunna testa skillnaderna vid kalaset.

hopschema

Ovan humlen i dagens andra batch, utan 10 gram Galaxy vid 60 minuter. Galaxy verkar vara slut på flera ställen, men gamla goda Ölkompaniet hade detta.

Passade även på och provade två likvärdiga jästsorter, först Lallemands BRY-97 West Coast Ale Yeast. Enligt tillverkaren ska man rehydrera jästen vid 30-35 grader i ca en kvart. När man läser deras instruktioner är det inte så konstigt om många skippar rehydreringen, mycket ”Do not” och varningar här.

oboy

Det är inte O`Boy och det ska inte vispas den första kvarten!!! Känns tryggare att återgå till US-05 vid den andra batchen.

Provade även att krossa malten till första batchen lite grövre, ifall det kunde påverka bryggresultatet något.

Nu tänkte jag testa den nya prylen som jag beställde från Humle häromveckan, nämligen Grainfathers Wortometer (199kr). Namnet är lite kul, låter nästan som en vårtmätare. Meningen är att man ska koppla utgående slangen för vört efter kylaren till denna, och ansluta en bit silikonslang, 8x12mm på andra ändan. In i vörtmätaren trycker man in grainfathers temperaturprobe, och då har man fått en egen temperaturmätare efter kylaren.

vårtmätera

La in ett tändsticksask så man får en uppfattning av storleken.

vårtis

”Vårtis” in action, den gråa sladden är tempproben från GF. Tycker att den fungerar bra, var lite orolig hur bra den tätar mot proben, men den verkar fungera utan bekymmer. Dock får man ha lite is i magen, och se till att man är klar med sina tempmätningar under tex Whirlpool/hopstand innan man kopplar bort den från GF. Klart alternativ till Blichmanns tempmätare som jag har spanat under en längre tid.

Vi krossade malten lite finare i den andra batchen, inte mycket, men lite. Konstigt då det skiljde sig med en del färdig vört samt Original Gravity, kan 0,2-0,4 mm verkligen spela så stor roll? Dags att skaffa sig ett bladmått för att kunna jämföra bättre:

Batch 1

Malt: 6,67 kg

Mäsk-/lakvatten 21,5/13,3

Kross: Grövre

Vört efter lakning: 29,5 l

pre-boil densitet 1,056

Original Gravity: 1,062

Vört till jästunna: 23 l

Batch 2

Malt: 6,67 kg

Mäsk-/lakvatten 21,5/13,3

Kross: Finare

Vört efter lakning: 29 l

pre-boil densitet 1,060

Original Gravity: 1,066

Vört till jästunna: 21,5 l

Batch 2 tog mycket längre tid att laka, eventuellt hade man kunnat få ut samma mängd vatten efter lakning som batch 1 om man hade haft tålamod och väntat längre.

Beersmith upskattade:

Vatten efter lakning: 29,79 l

pre-boil densitet 1,054

Original Gravity: 1,065

Vört till jästunna: 23 l

Nu är det bara att vänta, och torrhumla om några dagar. Jag har varit lite dålig med återkoppling, och försöker verkligen återkomma med resultatet efter kalaset.

2018-10-02 Idag var det dags att torrhumla. Lite tidigt kan tyckas, men jag har läst någonstans att det är lämpligt att tillsätta humlen när jäsningen är aktiv då det äter upp lite syre som brukar uppkomma när man slänger i pelletsen. Det där med humlepåsar har jag lagt ner, vill gärna tro att humlen får mer kontakt när de simmar fritt i ölen, och några dagars kallkrasch brukar hjälpa till att skilja humlebitar från ölen.

2018-11-17 Igår provade vi ölen. Visst var det skillnad mellan jästen, Taina tyckte att BRY-07 var lite för färsk, kanske lite omogen. US-05 var lätt att känna igen, så lite börjar man lära sig.

IMG-2145

Batchen med BRY-07 till höger och US-05 till vänster. Inga visuella skillnader, däremot kunde man ana sig vilken smakade US-05 efter att ha använt jästen till de flesta Ipor/Dipor de senaste två åren. Kul att prova lite nytt!!!

2 reaktioner på ”2 x WC IPA

  1. Pingback: Bohemian světlý ležák 5 – 48:an Helgereds Hembryggeri

  2. mickewall

    Hej! Tack för en riktigt trevlig blogg! Läste att du var lite fundersam på ifall Wortometern inte va tät där temp-stickan går in. Det är 100% lugnt, för det är en ”thermowell” den går in i, så det lilla utrymmet är inte ett hål in i vörten liksom. Så du kan tryggt flytta den mellan Grainfathern och Wortometern under kylning om du vill läsa av båda av någon anledning. Ha det!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s