Hopt med Hops

Det fanns en tid då öl var mest oss män förunnat. Medan damerna drack vin, hade vi män våra gröna burkar med danskt lager i ena handen, en röd Prince i andra. Vad gällde hembryggning fanns det en affär vid Järntorget, Bodega, där man kunde köpa ölsatser med texten ”0,5 kg socker ger folköl, 1 kg ger startköl förbjudet enligt svensk lag”. Geggan med ölextrakt fanns i 1 liter burk som man blandade ut med vatten, och efter nån vecka fick man något som i bästa fall liknade öl. Så småningom kom tidningen Z, efter några år tidningen Slitz som var riktat för oss män, med lite vettigare reportage och bättre bildkvalitet än tidningarna som fanns generationen före. Jag har för mig att det stod om olika rakvatten, formel-1 och annat smått och gott i dessa.

Numera har rökningen dött, lite groteskt sagt, av sig själv. Öl är inte längre ett enbart manligt företeelse, både jag och Taina brygger hemma, vi kan smutta på en doppelbock eller pecannöts-stout en kall höstkväll, dricka en humlig IPA på våren, eller en Berliner Weisse som törstsläckare i solen.

Efter Slitz fick tidningshyllorna vara i fred, men för några år sedan fick vi ölnördar en svensk öltidning, C/O Hops. Hops har verkligen förgyllt vardagen. Med all respekt för utländska öltidningar har Hops alltid varit lite speciell, lite mindre detaljer, lite mer öl som livsstil kanske? Att de kombinerar öl med mat tycker jag är riktigt kul,

Senaste numren har väl känts lite tunna i innehållet, men som jag har förstått har tidningen kämpat för sin överlevnad, samtidigt som mitt eget intresse för exempelvis olika bryggerier här i Göteborg har tonats ut. Däremot är det ingen annan tidning som hotar dess plats som min absoluta favorit bland öltidningar. Nu hade den senaste tidningen dragits ut väldigt mycket vad gäller utgivningsdatum, har förstått att utgivaren har haft en del bekymmer, bland annat med antal prenumeranter. Jag är ändå glad att jag inte sa upp prenumerationen, särskilt som senaste numret (22) innehåller en rabattkod till Hopt.se.

Från Hops till Hopt. Rabattkoden innebär gratis frakt till och med månadsslutet (30/09/2018) och gör mig nyfiken att prova den här sajten. i har tidigare beställt öl från Mikkeller, de har ett fint webshop där man hittar en massa humligt öl från Mikkeller San Diego, tunga Imperial Stouts från Evil Twin, samt en del andra intressanta öl. Rätt dyrt, men eftersom man kan beställa öl styckvis vinner det över Systemets krav på en hel låda.

hopt1

Välkommen till Hopt, låt shoppandet börja, Hops fixar portot!!

Första intrycket är att det finns en del Belgiska öl i sortimentet, till vettiga priser. Även förvånansvärt många Omnipollo-öl finns med, kan det bero på att många av dessa bryggs i Belgien? Idag har de 26 olika öl från Omnipollo hemma, inte alls dåligt.

hopt2carolus system

Om Mikkellers webshop kändes lite dyr, är Hopt desto billigare, 75 cl Carolus Cuvee vad de Keizer för 7,5 Euro istället för Systembolagets 119 kronor.

De har även en del öl till rabatterade priser, varför inte prova en Isländsk Doppelbock.

icebock

Förutom öl säljer Hopt.se även bryggutrustning och glas.

Det har blivit en del ölglas på hyllorna under åren, men det är ganska få glas som vi använder. Ska man dricka ett helt glas öl är det våra Teku-glas som gäller, och då väljer vi Iittalas Essence. Enda undantaget är om det är Europeiskt, underjäst öl – då är det 33cl Pilsner Urquell glas, köpta från Sejdelshoppen som gäller. Man känner sig helt enkelt nöjd och ”grabbig” med en sådan i handen. Våra Craft Beer-glas samlar mest damm. De är fula och stora. I regel dricker vi mindre än ett helt glas då vi brukar testa våra öl eller dela på en köpeflaska, då fungerar de små glasen man får med sig från olika ölmässor alldeles utmärkt.

Hopt har dock alldeles för snygga Trappist-glas för att man kan bara låta de passera, så det fick bli två stycken Rochefort-glas.

rochefort

Sammanlagt kom jag undan under tusenlappen med bland annat Orval, Gulden Draak, La Chouffe, Straffe Hendrik, Achel, lite Italienskt öl, Doppelbock och glasen. Återkommer när paketet kommer.

Men vad sysslar Postnord med? Det har skrivits om i media, och oss har det hänt ett flertal gånger att i har fått en tid när paketet ska levereras och efter en stund har det kommit ett meddelande ”det gick inte att leverera”. Det finns en del skriverier om att Postnord ljuger, och jag är tvungen att hålla med. Själv var jag i garaget, med garagedörren öppen, vilket innebär direkt ögonkontakt till brevlådan några meter till gatan, men klockan 10.26 berättade Postnord till mig att jag var inte hemma.

Namnlöst-5

Därefter påstår Postnord att den åker tillbaka till Härryda, och sedan till vår Preem-station. Detta är ett känt fenomen att posten inte kör ut, utan påstår (och ljuger) att de har varit hos oss men ingen har öppnat. Såg till och med någon diskussion om detta på TV, men trodde att de skulle ha gjort något åt detta. Numera verkar det dock vara vanligt att man beklagar hur hårt de anställda jobbar, utan att från ledningens sida lösa problemen. Postnord har även riktigt dåliga aviseringar, ”leverans innan kl16” – självklart kan inte alla ta ledigt en hel dag från jobbet för en hemleverans, så om jag själv vore chaufför skulle jag hellre ta påtår i Ringöbaren och läsa Metros begagnad-sidor en gång till. Eller glo på nån ny app. Så på ett sätt förstår jag att det har blivit så här.

Mig drabbar det endast med ett par dagars extra väntan, men jag måste tänka på de som har verkligen trott på en hemleverans och inte har bil, utan ska kånka runt med en tung låda i kollektivtrafiken.

Hos DHL brukar det gå smidigt, beställer jag ett par 25 kg maltsäckar från Humle får jag ett förslag kvällen innan med 2 timmars noggranhet, som jag själv kan ändra om det inte skulle passa. Chauffören bär säckarna till dörren och önskar en bra dag.

Tillbaka till lådan.

IMG_1845

Fint paket, trots texten ”…Delivered at your door”, jag ska upplysa Hopt att välja DHL för att leva upp till deras slogan.

IMG_1846

Allting väldigt bra paketerat, några ölunderlägg till köpet.

IMG_1850

Äldsta dottern ska på sex veckors fotokurs så det blev bilder med mobilen, men de verkar helt ok. Tycker fotokursen låter roligare.

Hur smakade ölen – det ser ni på Untappd:

Namnlöst-6

Lite nördigt kanske, men jag har varken skägg eller sotarmössa, dessutom föredrar jag lager och belgare framför Ipa och konditoriöl. Då får man dispans 🙂

 

 

En reaktion på ”Hopt med Hops

  1. Pingback: Crash! Boom! Bang! – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s