Brown Ale Goes America

2018-09-23 Vissa dagar ska man inte gå upp ur sängen. Vissa andra dagar ska man inte gå upp ur sängen, och definitivt inte brygga!! Det här var en sån dag. Fast allting började bra igår. Taina ska ju ha ett kalas senare i höst, och vi har planerat rätt så mycket logistik över våra bryggningar. Tanken är att vi ska kunna bjuda på två fat vanlig pilsner, två fat IPA med West Coast stil, några flaskor NEIPA för de som gillar citrus samt ett litet 9 liters fat Imperial Stout för de som vill skippa starkare till kaffet.

Inte nog med det, vi brygger även en favorit i repris, våra tidigare batchar #11 och #34 var humliga Brown Ale, bryggda efter receptet ”Hoppy Bastard” som Jessica Heidrich och Per Högström vann guld med i sin klass i 2005 års Hembrygg-SM.

Nu hade inte Ölkompaniet jästen Wyeast 1332 Northwest Ale, men Thomas hade rekommenderat sina kollegor att erbjuda oss Wyeast 1272 American Ale istället. Jag tror inte att det någon större skillnad, så det fick bli ett Smack-Pack 1272 istället. Vi har kört med torrjäst för de flesta ölen, ibland lite WLP til Bock och Pilsner. Det som är speciellt med Wyeast är att det finns en mindre påse inuti själva jästpåsen, som man ska slå söner med ett välriktat karate-slag. Därav namnet Smack-Pack. Lyckas man detta får jästen lite näring att jobba med, och om ett par timmar har påsen svullnad upp till en ballong.

smackpack platt

Smack my yeast up!!!

Smackpack på smällen

Efter några timmar…

Nu räcker inte ett paket helt till en 25 liters sats, i allafall om man litar på Mr. Malty. Så, vi gör en 1,5 liters förkultur så ska vi få marginalerna på vår sida. Den här gången bytte jag aluminiumfolien i E-kolven mot ett jäsrör, lite rogivande med lite bubblande i kontoret.

Så, vi fick tag i jästen igår, och Ölkompaniet hade även plockat ihop malten efter receptet som jag hade skickat efter. Jag köper en del malt att ha hemma så de flesta recepten kan jag plocka ihop hemma, men nu var det rätt många maltsorter som vi inte hade hemma, dessutom använder vi tex Biscuit Malt väldigt sällan, så det kändes kul att hämta allt i en påse hos vår lokala handlare. Smidigt!!

Receptsäck

En annan rolig sak som förgyllde lördagen var att både GP och Belgisk öl enligt Skrubbe gjorde mig uppmärksam på att Het Anker hade släppt en öl med namnet Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark för 119 kronor. Så även om man inte är någon stor kännare av Belgisk öl så är denna en flaska som man kan dricka direkt, lagra i några år, eller till och med ge bort som en present om man skulle känna för det. Det fanns ett par på hyllan i Eriksberg, även om jag har svurit att inte sätta min fot på Systemet om inte absolut nödvändigt så var det faktiskt nödvändigt att köpa en.

flaska

Så fint lekte livet i går, lördags.

Idag gick det inte riktigt som det var tänkt. Innan bryggningen skulle vi tömma ett par fat till flaskor för att kunna tömma jäskylen på vår tyska pilsner och Doppelbocken,

Jag hade tidigare märkt att det pös ut lite gas ur mottrycksfyllaren, nu pös det mer vilket skapade skum. Dessutom lyckades jag dra sönder genomföringen som läckte så vi fick lita oss på vår kinesiska Beergun.

fyllaren

Jag måste dock säga att mottrycksfyllaren har alltid fungerat helt klanderfritt och är nog den tillbehören som jag inte skulle vilja vara utan. Därför la vi ner sölandet med vår Beergun ganska fort. Trots att det var söndag svarade Pilsnerkokaren snabbt (som tillverkar dessa mottryckfyllare) och la i en ny del i postlådan omgående, så vi räknar med att fylla flaskorna under veckan istället.

Så, för att få plats i kylen förflyttade Cerne-innehållet ett halvtomt 18 liters fat till en 9 liters med hjälp av CO2-trycket, och på så sätt fick jag plats med all öl i frys(kyl)boxen.

faten

2018-09-24 Måndag och äntligen bryggdags!!!!

Jag och Taina krossade malten kvällen före, och jag programmerade Grainfathern så vattnet var uppvärmt på morgonen. Då var det bara att stiga upp, mäska in och köra pojkarna till skolan och Taina en bit mot jobbet. 5ml mjölksyra för pHn skull, liten skvätt kalciumklorid och mäskningen gick som på räls. Preboil gravity 1,043 istället för beräknade 1,045 var försumbart, i med 18 gram Columbus vid kokstart. Smakgiva vid 20 minuter, och aromgiva i slutet. Nu har vi gjort våra tidigare batchar med en sk. hopspider, men den här gången blir det en whirlpool i slutet vilket kanske ger originalnamnet ”Hoppy Bastard” mer rätt. Det känns som om man förlorar lite humlearom med hopspidern, och däremot krämer man ur det mesta under whirlpool. Vi har varit väldigt nöjda med de tidigare försöken, så hoppas att ”bastarden” inte blir för ”hoppy” nu.

48 eddie brown ala batch 65

OG 1,049 – det blir lagom styrka på ca 5,0%. Lite Amerikanskt musik, Rock n Roll som det kallas, till ölen.

2018-11-17 Typisk lite humlig amerikansk Brown Ale, god törstsläckare, inte för besk, men med en del humlearom. Fin skum. Borde gå åt rätt fort. Fin lagom brun färg. Med andra ord, svenska ”lagom” passar in här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s