Minutbryggning

Batch 64 får bli andra batchen för dagen. Jag brukar inte stressa när jag brygger, men nu finns det goda skäl till detta. Det blir full fart nästa vecka, och jag vill gärna få in två lager i jäskylen samtidigt, då kan jag programmera diacetylrasterna samtidigt.

Så, om dagens första bryggning, doppelbock, kördes manuellt med proteinrast och dubbeldekoktion, kör jag den andra bryggningen med automatik och stegmäskning.

Det ska blir en tyskinspirerat pilsner, med Weyermanns Barke pilsnermalt. Med inspiration från Gustav Lindhs eminenta bok använder jag mig av Weyermanns Barke wienermalt istället för carahell eller liknande. Jästen blir också enklare, två påsar Weihenstephan 34/70, en universaljäst för lageröl som passar till det mesta.

jäst

Jag lägger inte ut mäskscheman då det är rak kopia från den i boken, så det känns lite fel mot författaren. I regel dricker jag helst Tjeckisk pilsner med just ideen med wienermalten i en Tysk pils gör mig nyfiken så det ska vi testa.

malt

Fort ska det gå, under tiden doppelbocken värmde vi mäskvatten i lakvattenvärmaren, malten krossades och maltröret diskades. Såg tidigare att min favo-youtubare, David Heath, använde sig av risskal även när han bryggde pilsner, så det var lika bra att röra om i grytan och tillsätta lite risskal under mäskningen. Vet inte om det gör nån skillnad, men vi har en massa risskal hemma som inhandlades när belgaren skulle bryggas.

Väldigt lång bryggdag, och orkar inte skriva så mycket men pre-boil gravity prickas in exakt på 1,042, 29,8 liter vört ger en mäskeffektivitet på 80% som man sällan prickar med starkare brygder vilket innebär att Grainfathern är nog optimerat för den här typen av öl. OG blev 1,057 när jag följde Beersmith (som uppskattade OG till 1,050 med den aktuella maltmängden). Det är väl för högt för den här typen av öl, hade jag följt boken istället hade jag nog prickat rätt. Något stämmer inte med min Beersmith profil på lättare öl, det har hamnat i överkant även tidigare. Nu gjorde jag något som jag inte har gjort innan, och fyllde på med vatten under kokningen. Då kom jag ner en bit. Den här ölen ska nämligen släcka törsten, inte ljuset.

2018-11-17 Efter ett par månader i fat kan vi konstatera att den här ölen blev den klaraste av våra lager, mycket god och lättdrucken tysk som kommer att komma till sin rätt i kalaset.

48 tysk pilsner 64

En reaktion på ”Minutbryggning

  1. Pingback: Brown Ale Goes America – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s