Doppelbock med annan maltschema

Dags för Batch nummer 63, det går undan när man har kul.

Efter att ha lyckats riktigt bra med båda Doppelbocksbryggningar ville jag justera maltschemat något. Tidigare hade jag kört med en del viennamalt:

70% Munichmalt

20% Viennamalt

10% Caraaroma

Nu tänkte jag köra med:

75% Munichmalt (Barke)

15% Pilsnermalt (Barke)

7,5% Caramunich III

2,5% Carafa II

maltschema

(observera att jästen är från slurry så 3 paket stämmer ej)

stilschema

Samtliga malt från Weyermann. Jag hade även lite chockladmalt hemma men Carafa II bör fixa chockladen. Den här gången tänkte jag sikta på en lite lägre alkoholhalt 8,5%. Doppelbock stannar ju rätt högt i OG så det blir väldigt stora maltmängder när man ska nudda 10%, och stilen ska ju ligga mellan 7-9% så jag känner mig trygg. Det får bli 8,2 kg malt i en 21 liter batch. Med högre maltmängder känns det som om Grainfathern går bakåt i effektivitet, det blir nästan sämre resultat än med mindre malt. Nu ska det bli en dekoktion så en tredjedel av mäsken är ändå och puttrar på spisen, så det finns gott om plats för mäsken att cirkulera.

Jag och Taina krossar malten kvällen innan så det är klart till morgonen.

maltkross

Det som allting kommer att hänga på ifall jätteförkulturen från Bockölen har lyckats.

Dubbeldekoktionen ser lite annorlunda ut än sist, lite längre tider samt proteinrast:

  • Först en proteinrast, ca 15 min vid 55C.
  • Beta amylase: Mäska allting tillsammans i 25 minuter vid 62 grader. Ta därefter ut en tjock dekoktion på 7-8 liter. Värm detta långsamt till 71 grader och håll så i en kvart. Öka därefter långsamt (under 20 min) temperaturen till 100 grader och håll så i en kvart. Häll tillbaka dekoktionen och höj allting till 70 grader.
  • Alfa amylase: Håll allting i 35 minuter vid 70 grader. Ta sedan ut en tunn dekoktion på 7-8 liter. Höj dekoktionen långsamt (under 20 min) till 100 grader och håll så i 10 minuter.
  • Utmäskning, 10-15 minuter vid 75 grader.

Antagligen blir det också sista gången med doppelbock genom dekoktion, tyckte att vanlig mäskning fungerade också bra – men som jag skrev ovan så är det effektiviteten som efterfrågas med våra 8,2 kilo malt och önskemål att fylla ett helt corneliusfat.

Jag tillsatte först hälften av malten, körde 5 minuter utan toppenplåt och tillsatte resten för att få plats i Grainfathern. Taina tog ut första dekoktionen medan jag hällde i lite risskal och rörde runt i mäsken, allt för att få ut mer effektivitet.

Dekoktemp

Dekoktionen ändrade färg rätt så fort, från ljusbrunt till mörkt.

dekokgröt

4

Det ska vara riktigt grötigt, men vi valde att ändå ha i lite vätska så vi inte bränner fast mäsken. Den andra dekoktionen som man gör i slutet är mycket tunnare, för det mesta bara vätska. Detta gör i slutet för att inte ta kål på enzymerna i vätskan innan man börjar närma sig utmäskning.

Nu hände detta som brukar av någon anledning hända oss när det är väldigt mycket malt i – nämligen att densiteten är riktigt dålig i början (28 liter och 1,065), för att skjuta upp i slutet av kokningen. En annan hembryggare, Henrik, var på besök och under tiden som vi pratade ökade densiteten vid slutet (två timmar) från 1,079 till 1,088 under kanske 10-15 minuter!! Jag har skrivit om detta fenomen tidigare, men vet inte varför det sker. Vi siktade på 1,088 så vi är i vilket fall som helst nöjda, med jätteförkulturen fick vi 20 liter i hinken. Nu återstår det se om jästen startar.

2018-11-17 Bocken var inget vidare i början, men efter en längre tids lagring hamnade smakerna rätt. Svårt att bestämma vilken maltschema var bäst, den här ar nog den mer typiska för Doppelbocken. En glad nyhet var att systemet släppte Aecht Schelkerla Eiche Doppelbock igår. De brygger de bästa rökölen,det sägs att de röker malten själv. Så, nu hade både Nordstan och Majorna deras Doppelbock-variant på hyllan. Det blir spännande att prova, kanske kommer vår fjärde Doppelbock att ha lite rökmalt i sig…

IMG-2133

Nej, vi körde inte circelsågen efter Doppelbocken. Jag ska få tillbaka kameran under veckan så då blir det lite snyggare bilder hoppas jag.

IMG-2134

Så ska skummet se ut!!!

3 reaktioner på ”Doppelbock med annan maltschema

  1. Pingback: Förkultursbock – 48:an Helgereds Hembryggeri

  2. Pingback: Brown Ale Goes America – 48:an Helgereds Hembryggeri

  3. Pingback: Helgerator – das Doppelbock – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s