Semester i Europa

I år hade vi bestämt oss för att göra en liten bilsemester, jag, Taina och pojkarna. Vi har bilat lite i Danmark, men eftersom vi har en bra och rymlig bil (V70) och pojkarna är såpass stora att en längre tid i bilen inte är några problem ville vi prova lite att bila i Tyskland och Tjeckien. Då dessa två länder är duktiga på att brygga öl samtidigt som bilsemestern har ett annat fokus än massa bryggeribesök, tänkte jag att med lite planering kan man ändå få provat lite god öl på vägen.

BerlinerK

Första stoppet blev Berlin där vi stannade i två dagar. Den som tror att det ploppar upp ställen med Berliner Weisse har nog fel, utan i Berlin finns en lokal ”bruksöl”, Berliner Kindl. Lite som vår stor stark, vid en utomhustemperatur över 30 grader slank det ner, helt ok men inte så mycket att orda om den. Utanför hotellet hade Gaffel Haus sin restaurang. Gaffel är en Kölsch (från Köln förstås) och även om många tycker att Kölsch är en tråkig öltyp så smakade det bättre än Berliner Kindl.

kölsch

Det här med lokala bryggeripubar då? Jodå, det hänger lite på begrepp, om det ska vara bryggeri-pub eller pub-bryggeri. Här på Hisingen har tex Sad Robot ett sk taproom, dvs bryggeriet som har bryggning i fokus har även en liten pub. Mycket trevligt. Dessvärre verkar många ställen vara tvärtom, dvs man har en pub dit man släpar in lite koppar.

LB

Jag körde in huvudet i Brauhaus Lemke, tog en titt på deras kopparhög och fick tag i ett par flaskor för att testa dessa hemma istället då jag ville bada med grabbarna i hotellets pool istället.

prague

Nästa stopp blev Prag där vi var i tre dagar. Kan man besöka Prag utan att prova deras pilsner? Knappast, i Prag finns ungefär 22 bryggerier och Tjeckien ungefär 250. Resterna av det första bryggeriet i Prag är från 993 så det är ett ställe för respekt – inga ipor, dipor eller andra apor här, utan lageröl med anor. Missförstå mig ej, jag gillar dessa nya craft-ölen men de platsar inte in bland de Böhmiska åkrarna eller Prags gamla byggnader.

Taina gillar mörk lager, i Tyskland kallas detta för Dunkel, i Tjeckien heter det Cerne (mörk, tmavy betyder svart). Tyvärr visar Systembolaget sin mörka sida när det gäller den här ölsorten, det brukar ligga högst en sort av mörkt lager på hyllorna i regel Mariestads Dunkel som är inte mycket att hänga i granen.I Tjeckien är detta nästan lika populärt som vanlig pilsner, i alla fall i mataffärerna finns det några olika sorter att välja mellan, dessutom har pubarna både pilsner och cerne i menyn. Så, efter att ha sprungit runt i turistmassan en hel dag tog Taina med sig pojkarna till hotellet med tunnelbanan, medan jag gjorde en snabb avstickare till U Fleku.

u fleku

Vad gör U Fleku så speciellt? Jodå, U Fleku ska vara Europas äldsta bryggeripub från 1499, och de brygger endast en öl, nämligen Flekovsky tmavy lezak, en öl som endast kan köpas på plats. Restaurangen är Tjeckiens största med åtta matsalar,en gård och plats för 1200 gäster. Dessutom hade man en liten, trevlig, souvenirkiosk där jag kunde inhandla deras öl så att även Taina, som satt i metron vid tillfället, också får prova detta när vi kommer hem.

fleku hals.jpg

fleku uppifrån.jpg

Köpte även 2dl små ölsejdlar. Man kunde inte märka någon större folkmassa, de hallar som jag tittade in i verkade tomma, men det satt en del folk på gården. Jag fick min öl inom en halv minut så det var definitivt ingen trängsel. När man söker efter lite omdömen om U Fleku på nätet verkar många tycka att det är ett rätt dyrt ställe med många turister, men jag betalade gärna 76 kr för en 75cl flaska med patentkork att ta med mig hem. En liten känsla av lyx tycker jag är värt efter allt bilande, särskilt när priset är likt en billig vinflaska här hemma. Ölen var dessutom riktigt god, och det bör den också vara då man brygger endast en sort och har gjort detta väldigt länge.

urqq

De flesta ställen i stan serverade Pilsner Urquell i fat. Jag vet inte om det är en vanföreställning men det känns att den Urquell som jag beställer i fat i Prag är mycket godare än flaskölen hemma. Den här gången hann vi inte köra till Plzen för att besöka bryggeriet, men vi hade ett litet bryggeri med tillhörande pub och ölhall i källaren nära hotellet, Vinohradsky Pivovar (i för sig, med Prags utmärkta metro är alla ställen nära).

vinoh

Stället var trevligt, man hade skiljt restaurangen från bryggeridelen med glasfönster så man kunde ändå kika in och se bryggeriutrustningen.

vinohh

De hade pilsner med olika alkoholhalt, Vinohradska 11 (4,2%) och Vinohradska 12 (4,8%), en Jantarova 13 (5,0%) med karamellmalt samt en APA 12 (4,8%). Pilsner bryggdes av golvmältat malt, nummer 12 var lite mörkare än 11. Här skämdes vi inte att dricka APA i tjeckien, utan den var ett trevligt break från all pilsner.

taina

Priserna var trevliga, en 1/2 liter sejdel pilsner för 44 Kc, dvs 18 kronor, och maträtterna var också bra prissatta. Puben har öppet till midnatt sju dagar i veckan, och man kan köpa med sig öl i 1,5 liter PET-flaskor, så vi har med oss lite minnen från stället. De har sk ”Öron” till sina PET-flaskor så dessa är enkla att bära med sig, finurligt.

vinohra

Sista stället att besöka i ölärenden i Tjeckien kom lite oväntat, vi körde redan mot gränsen och tillbaka till Tyskland när vi fick för oss att äta i Restaurace Republika, Chomutov. Vi hade några hundra kvar i Tjeckisk valuta och ville bli av med dessa. När jag sa att jag inte kunde dricka öl, då jag körde, så hade de förstås en alkoholfri öl att erbjuda, och, självklart, ett helt bryggeri i källaren, Karasek a Stulpner. Känns lite att varje ställe i Tjeckien har eget bryggeri, skulle inte bli förvånat om jag fick tanka bilen i en kombinerat bensinmackbryggeri. Ölen var riktigt god, väldigt maltig och lättdrucken, klart bättre än de alkoholfria varianterna som finns på systemet. Maten var minst lika god, väldigt mört baconlindad kalvkött med potatiskroketter, åter igen till priset av nån slags hamburgare här hemma.

gomm3

På hemvägen övernattade vi i ett gammalt slott i Wasserburg Zu Gommern, Tyskland. Självklart hade de et eget bryggeri från 1993, Gommeraner Burgbrau. De hade två öl i ”standardsortiment”, en helles de kallade för Gold samt en Dunkel. De var helt ok, varken mer eller mindre.

gommern

Det som var intressant var att de hade en Doppelbock, ”Gommerator” samt några säsongsöl på listan. Dessvärre verkade det inte vara säsong för någon av dessa så vi fick nöja oss med en helles och en dunkel. Maten var som ölen, helt ok men inte mycket mer i allafall när man ser på Michelin-klistermärket på dörren.

ölgris

Avslutningsvis var det en jättetrevlig bilsemester som gick att kombinera med lite öl från två stora ölnationer tillsammmans med god och oftast bra prissatt mat.

metro

metro 2

zelivskeho

Lite bilder från Prags metro att avsluta historien med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s