Förkultursbock

Det har blivit mindre och mindre bryggningar med flytande jäst den sista tiden. Det finns dock två favoriter av flytande jäst som jag föredrar framför torrjäst: Wyeast 1332 till Brown Ale och White Labs WLP 833 till alla slags Bock. Det går åt en del jäst till att brygga alkoholstarkt öl, särskilt lager, så nu tänkte jag använda mig av en vanlig Bock som ska bli en jätteförkultur till en Doppelbock.

I praktiken innebär detta att jag gör först en 2,5 liters förkultur #1 med två påsar WLP 833 jäst, som under två dagar ska förhoppningsvis föröka sig från ungefär 200 bilj celler till 550 bilj celler. En Bock kräver ungefär 500 bilj celler så det blir alldeles lagom. Är dessa siffror att lita på? Ingen aning, antagligen är det väldigt mycket gissningar men för mig ger det en aning om man är på rätt väg.

När sedan Bocken är klar ska jag återanvända jästen som blir kvar i botten som en slags förkultur #2 och hälla i 23 liter Doppelbock som ska bli väldigt alkoholstarkt. Åter igen, dessa är väldigt mycket uppskattningar, tummen och pekfinger – är 25% procent av bottensatsen humlebös och döda jästceller borde 3,5 dl kunna ge Doppelbocken sina 750 bilj celler som behövs. Utan någon som helst förkultur hade jag behövt 8 paket jäst till D-bocken vilket hade blivit otroligt dyrt, Nu ska två paket ge mig en vanlig och en 2X bock. Ofta när man gör förkulturer strävar man efter att ha en rätt alkoholmild vört, ofta siktar man på OG 1.035-1.040 när man ska syssla med förkulturer. Så det här blir lite av en testbock.

Stirplate med kylklamp

Det har varit så varmt i sommar att jag har haft en kylklamp till hjälp att hålla temperaturen lagom för förkultur #1.

maltsäckar

Jag har laddad på med en massa malt och ska krossa malten kvällen före samt sätta Grainfathern på timern för att inte bränna bort hela dagen med bryggningar, det är ju sommarlov och varmt ute.

Enkelbock

Inte så mycket att orda om receptet, lite stark kanske men jag tänkte göra en 20 liter batch istället för 23 och fylla på med lite extra lakvatten vid behov för att komma ner till 7%. En vanlig Bock ligger på runt 6-7,5%, Doppelbock tar över vid 7% och går att hitta upp till 10%. Nu såg jag att Perle-humlen som vi har hemma har en något lägre alfasyra än den som finns i receptet ovan så jag får kompensera lite.

IBU

Ökar jag humlemängden till 32 gram Perle (6,6%) blir beskan 23 IBU istället. Som hembryggare har man mycket friheter, ibland vill man vara så typriktig som möjlig för att vid nästa bryggning köra med alla slags frukt och essenser. Den här gången vill jag sikta nära en gammal, klassisk bock med beskan runt 24 IBU och färgen nära 35 EBC.

bockbok

Hamnade lite under beräkningarna vad gäller OG, dvs 1,064 / 1,068 (nykalibrerad refraktormeter / hydrometer) men för mig gör det absolut ingenting – det är fortfarande inom stilen för Bock, och eftersom denna är mer som en förkultur till en Doppelbock får de två bockarna gärna skilja sig år en del.

Har upptäckt tidigare att refraktometern/hydrometern skiljer sig en del fast båda har blivit kalibrerade. Refraktometern kan jag ju inte använda efter att jäsningen har kommit igång så jag håller tummarna för hydrometern.

Med dekoktionsmäskning hade det antagligen blivit lite högre OG, men nu fick det bli vanlig stegmäskning med alfa- och beta-amylase samt utmäskning. 19 liter i jäshinken inklusive en skvätt förkultur.

1,016 efter primärjäsning, återstår att sekundärjäsa en månad i kallt. Valde corneliusfat med spunding valve för detta så ölen fick plats i frysboxen som håller 3-4 grader. Det blir en Bock på ca 6,6%, och jästslurryn gick till Doppelbocken.

Bockkran_redigerad-1

Vet inte om alla förstår Göteborgshumör, men jag lägger in bilden på bock-kranen som jag tog för några år sedan i etiketten, samt bock-ar av lite checkpoints.

2 reaktioner på ”Förkultursbock

  1. Pingback: Doppelbock med annan maltschema – 48:an Helgereds Hembryggeri

  2. Pingback: Helgerator – das Doppelbock – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s