South African Mix Dipa

Igår var det bryggdags efter flera veckors paus. Det har varit lite knepigt med jäskylslogistiken nu när det är så varmt ute, så vi behövde flaska lite för att frigöra lite fat/utrymme i kylen.

Sydafrikanskt humle var väldigt populärt för ett par år sedan, speciellt en sort som heter Southern Passion. Numera är den nästan omöjlig att få tag i. Om jag har förstått det rätt så var det först något med EU och Sydafrika som gjorde att den fanns endast i Norge, och att det är numera en större koncern som äger plantagen och behåller humlen själv. Hursomhelst, några Bryggselv-affärer i Norge har lite humle kvar om det skulle vara intressant.

Vi hade ingen Southern Passion kvar, däremot låg det några påsar experimenthumle XJA 436 och Southern Promise kvar (har även lite Southern Aroma, tänkte prova göra pilsner av det nån dag). XJA 436 har aromer av citrus, passionsfrukt och apelsin, ingefära och barr. Den finns faktiskt tillgänglig hos Bryggbolaget vid skrivande stund för den som vill testa. Southern Promise är en mer jordig korsning mellan Southern Brewer och vild Slovensk humle. Så den får bli vår bitter- och aromhumle.

De här räcker ju inte till en DIPA så vi får mixa lite och ta in Nya Zeeländsk Nelson Sauvin och Amerikanskt Centennial för att fylla upp humlemängden.

recept

Glömde skriva i receptet, men vi använde oss av lite kalciumsulfat, kalciumklorid och mjölksyra. Även lite protafloc och jästnäring fick åka i.

Nu råkar jag ha en Youtube-favorit vad gäller Grainfather-bryggningar, nämligen David Heath. Han har haft riktigt bra tips vad gäller ölsorter som Berliner Weisse, dubbelmäskning av Imp stouter osv… I en video tar han upp lite tips på hur man får ut mer av sin mäsk. Jag har känt att efter en mängd malt verkar inte bryggverket ge mycket mer i SG, utan man får antingen kompensera med spraymalt eller öka koktiden. Så nu körde vi med 6,57kg malt men jag hällde i risskal för att luckra upp lite samt stoppade pumpen mitt i mäskningen. Då öppnade jag upp toppenplåten, rörde om rejält i mäsken samt fyllde på med ytterligare risskal.

maltbädd

På med plåten igen, och mäskningen fick fortsätta.

GF Lock

Hjälpte detta att få upp bryggeffektiviteten?

Nu påverkas effektiviteten en del av volymen som man får ut, och med 500 gram humle är det inte lätt att få med så mycket vätska som man vill in i jästunnan (som den här gången fick bli Fermentasauriern). Men, beräknat OG låg på 1,065 och vi lyckades komma upp till 1,070. Det skulle innebära att vi kunde skära ner maltmängden ytterligare och ändå få en fin DIPA. Nu får ölen jäsa några dagar innan det är dags att torrhumla.

2018-08-03 Idag var det dags att torrhumla. Jag hade nog inventerat lite fel, hade tänkt att torrhumla med 100 gram XJA resp Nelson Sauvignon, men Nelson var slut. Var lite frestat att skicka i Citra istället, men det fick räcka med XJAn. Slängde i lite sockerlag också och bytte till spunding valve på Fermentasauriern. Tänkte att det ska jäsas lite till och trycksättas naturligt med CO2.

2018-08-06 Dags att flytta ölen till fat. Hade tänkt att torrhumla lite länge, har dock inte riktigt tid med detta just nu utan för över från Fermentasaurus till fat och låter den efterjäsa lite med spundingvalve ikopplad och i rumstemperatur. Nu har jag haft flytkropp både i fermentasaurus och i Corneliusfatet. Tänkte helt enkelt att skippa kallkraschen utan ha ölen drickklar under en sk kallkrasch, dvs medan all bös lägger sig i botten. När jag provade systemet med Clear Beer Draught System med en lager märkte jag att det låg lite jäst o proteinrester i botten av fatet, men att ölen hann inte bli särskilt klar. Tror att den kommer bättre till sin rätt så här, i en DIPA med mycket humlebös.

fermenta

Ser ju mer ut som apelsinjuice än öl,,,

Juice fermentor

2 reaktioner på ”South African Mix Dipa

  1. Pingback: Neipa Heipa – 48:an Helgereds Hembryggeri

  2. Pingback: Fermentasaurus – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s