Bohemland After Dark – som blev nåt annat

Förra sommaren var vi i Kroatien och hittade en billig mörk lager som fungerade utmärkt som måltidsdryck. Efter det har jag varit på jakt efter någon lättdrucken, mörk europeisk lager. Cerne är mörkt på tjeckiska, dunkel på tyska. Tyvärr har jag inte fastnad på någon av dessa som finns på systemets standardsortiment. Vad har en kroatisk mataffär vid en semesterort som inte vi har? Jag har mina åsikter om systemet och dess sortiment men utvecklar inte dessa här.

I våras när jag blev intresserad för dekoktionsmäskning i samband med att jag ville göra lageröl på olika sätt hittade jag lite tips om mörka lager. Även om Doppelbock är min favorit ville jag brygga något lättdrucket men lite mörkare till sommaren. Boken Lager hade en version på en ganska typisk lager på ca 5,1% med tjeckisk Saaz-humle och dekoktionsmäskning. Den stora skillnaden var att man hade använt golvmältat Böhmisk ljust malt som bas, men bytt ut hälften av detta till golvmältat Böhmisk mörk malt. Dessutom toppade man med lite Carabohemian för munkänsla och maltighet samt Carafa III för färg och smak. Detta lät ju perfekt, dessutom hade min dekoktions-specialist Jonas blivit varm i kläderna vad gällde att dra ut dekoktioner medan jag skötte huvudmäsken.

Ibland blir inte livet (eller bryggningen) så enkelt som man har tänkt sig, så när jag i början av april skulle hämta dessa från butiken så var det mesta färdigkrossat och paketerat åt mig, men den mörka golvmältade var restat. Så nu har mina färdigkrossade malt väntat några månader på att komma till nytta, (jästen som var flytande fick jag använda till annat) och det känns som att malten inte är på gång ett tag. Hur länge färdigkrossat malt håller sig fräsch vet jag inte, men det börjar bli dags att mäska in detta och gå vidare.

Det var nog det här bekymret med färdigkrossat malt hemma som fick mig att investera i en maltkross, nu kan jag beställa hem malt varannan månad och krossa de ett par timmar innan bryggning. Det ger mig friheten att fila på receptet in i det sista.

Skillnaden jämfört med april är att Jonas som brukar hjälpa till vid dekoktioner är till sjöss, Taina jobbar på dagarna och det är sommarlov. Då känns det rätt att hoppa över dekoktionen och köra med en vanlig stegmäskning istället. Då slipper jag vara på två platser samtidigt.

För att komma runt de saknade två kilon Böhmisk mörk malt ersätter jag dessa  med två kilo vanlig pilsnermalt/lite munchnermalt. Det får bära eller brista helt enkelt.

Hochkurz-mäskningen hoppar över proteinrasten:

(Proteinrast 52 C i 30 minuter)

Beta amylase 64 C i 30-45 minuter

Alfa amylase 72 C i 30-45 minuter

Utmäskning 76 C i 10 minuter

Vid dekoktionsmäskning hade jag hållit temperaturerna stilla kortare, typ 20 minuter då en tredjedel av mäsken hade varit i kastrullen en del av tiden. Då hade det ändå blivit långa mäsktider totalt. Eftersom det är ändå lite golvmältat malt med kan man köra på med en kortare proteinrast, tex 10 minuter.

Vad gäller jästen så fick jag förbruka det som jag köpte in i april, men jag la undan lite av dessa vid förkulturen som jag odlade upp och sparade i kylen. Dessutom köpte jag in ”färsk” jäst och gjorde en treliters förkultur av dessa.

jästen

Vad gäller finliret med specialmalten, så använder en del litteratur sig av en färgskala som heter Lovibond. Här i Europa använder vi oss mest av EBC , European Breving Convention. Ljust öl har ett långt värde och svart öl kan ha över 100 EBC. Dessutom finns det SRM som är ungefär halva EBC. Som tur finns det olika räknare på nätet som räknar ut värden åt en. Så Carafa III har ca 470 Lovibond motsvarande ca 1250 EBC. Lite som brun utan sol med andra ord.

Enligt Beersmith kommer ölen att ge en färg på 60 EBC, dvs 30 SRM. Mörk Tjeck ska ha EBC 28-69 som riktvärden så det borde bli lagom mörkt. Om jag tillsätter det Munichmalt som jag har hemma, 750 gram med EBC 12-18 kommer inte färgen att ändras något nämnvärt. Detta kan dock ökan maltigheten och maltsötman lite då vi får utesluta den mörka pilsnermalten (som hade EBC 12-20). Det är ju smaken, inte färgen som är det viktiga.

Tillverkarna brukar ha rätt mycket data över malten, och Weyermann har dessutom ett fint aromkarta över sin Munchermalt.

Muncher

Jag har sett att tidningen Hops använder något liknande för att beskriva ölen, tex rostighet, fyllighet, beska osv…det funkar rätt bra för oss nördar. Systemet har ju ett enklare system, och de flesta nöjer sig säkert med vetskapen att Falcon Export passar bra ihop med grönsaker och fisk. Så om jag ska cykla till ett åker för att nalla kålrötter vet jag vilken öl passar mig bäst.

2018-06-23 Dagen efter midsommar och bryggdags. Det var meningen att köra igång bryggandet direkt på morgonen, men det var helt enkelt omöjligt att strunta i den fina sommarnatten och lägga sig tidigt. Om det beror på att det blev några öl på kvällen, eller om jag har kvar förhoppningar om varma sommarkvällar när ölen är färdig i augusti så skrev jag ner maltschemat något för att få ner alkoholhalten på denna.

notan

Det blir en lång koktid på denna 23 liters batch, totalt ska jag använda 90 gram Saaz humle, vid 110, 100 och 5 minuter, 30 gram vardera. Koktiden sätter jag till två timmar, vilket är högre än jag brukar ha. Det blir 10 gram humle över i påsen, överbliven Saaz humle samlar jag in och låter oxidera för framtida Lambikbryggningar ibland. Nu handlar det dock bara om tio gram så de får åka med resten av humlen.

Efter lakningen fick jag en densitet på 1,048 (beräknat 1,045) och 29 liter vätska (beräknat 28 liter). Detta ger en effektivitet på 90,3% vilket är väldigt bra. Original Gravity hamnade på 1,055 och 23 liter i jäshinken. Återkommer om ett par månader när ölen har jäst färdigt.

2018-08-04 Hur blev ölen då? Jag har kanske dömt ut ölen på förhand pga trassel med den saknade maltsorten, så jag tyckte att den inte hade den maltighet som jag hade förväntat mig. Men, som en sommardryck fungerar det bra.

Boh after dark

En reaktion på ”Bohemland After Dark – som blev nåt annat

  1. Pingback: Brown Ale Goes America – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s