Bavarian Lager

Gårdagens bryggning blev riktigt sent, var klar efter midnatt. Jag orkade inte riktigt vänta på att vörten skulle kylas ned till 11 grader, utan pitchade in jästen redan vid 18 C. Googlade lite och enligt White Labs är det inga bekymmer att pitcha lagerjäst lite varmt. Så nu kunde man sova tryggt.

Det blir gärna lite stressigt med lagerbryggningar, strävar nämligen efter att brygga två satser i sträck för att kunna använda jäskylen optimalt, Helst ska två jäshinkar få sina diacetylraster samtidigt. Därför sattes Grainfathers timer på värmning på morgonen så mäskvattnet är klart när man vaknar.

delay

Hade man nu vaknat själv så hade det varit ännu bättre. En solig söndag är ingen bra bryggdag, därför ville jag komma igång tidigt. Först var tanken att brygga en tjeckisk pilsner igen, men eftersom vi hade tyskt humle och jäst hemma tänkte jag prova om man kan byta ut dessa, köra gamla vanliga maltschemat och ändra namnet från Bohemian till Bavarian.

maltnota

Förhållandet Pilsner/Carahell är den som vi brukar ha i våra tjeckiska pilsner, men jag drog ner maltmängden med ett halvt kilo till 4,75. Det känns att jag får ut rätt mycket kräm ur malten sedan jag började krossa själv (eller så vill jag tror så i alla fall) och vill gärna ha en lite lättare öl till sensommaren. Lite kalciumklorid för maltsötman, 4-5 ml mjölksyra för att få en optimal pH på 5,2. Kloriden hade man nog kunna hoppa över. Carahell har ju sötma och maltighet.

malt

Kokvolym 28 liter, Pre-boil densitet 1,045 (1,043 enl beräkningar).

lakvatten.jpg

Saaz-humlen byttes ut till Tyska Hallertauer Mittelfrueh, istället för 3% alphasyra i Saaz har dessa 4,4%. Öl av Helles-stil ska inte vara för beskt, jag skulle haft i 90 gram humle i början men eftersom de säljs i 100 grams förpackningar så fick alla åka i. Detta ger en beska på 22 IBU vilket är rätt lågt men ändå inom stilen för en sydtysk öl.

21 liter i jäshinken och stranden väntar.

2018-06-27 Efter att ha varit på stranden resten av dagen efter bryggningen, upptäckte jag nästa dag att jästen som var på rehydrering var kvar på diskbänken!!! Lite panikartat, utan att tänka om, slängde jag i 34/70 jästen i jästunnan. När det sedan inte har hänt något på två dagar (ja, jag vet att lagerjästen kan ta lång tid på sig) fyllde jag på Mangroves M84 jäst, så det kanske blir tjeckiskt ändå. Jag ville inte vänta längre då det snart är dags för diacetylrasten för den andra ölen i kylen och dessa vill jag köra samtidigt.

Det är otroligt vad en liten miss i koncentration kan orsaka, facit får vi om 4-5 veckor.

2018-07-05 Efter en lång väntan på diacetylrasten kunde vi konstatera att temperaturstyrningen gick aldrig till 16 grader. Jag skrev tidigare om problemet med min programmerbar inkbird. Nu verkade som om temperaturen inte hoppade över till nästa steg. Nåväl, Taina var hemma så hon fick ställa upp tempen manuellt. Diacetylrasten blir väldigt sen, men det värsta är att jag kan nog inte lita på temperaturstyrningen riktigt, eller har missat nåt väsentligt i manualen. Har länge funderat på att skaffa en hydrometer som man kan följa via datorn var man än befinner sig (tilt), men frågan är vad det gör för nytta om man inte vet vad termostaten hittar på nästa dag. Resultaten av den här bryggningen blir intressant att se, planerar redan kommande lagerbryggningar.

2018-07-27 Igår var det dags att tappa ölen i fat. Jag använder ingen gelatin för att bli av med grumligheten i öl, och nu är våra kylar upptagna så det blev ingen jättekallkrasch den här gången. Så, då passade jag på och införskaffade en Clear Beer Draught System från humle, 499 kr. Iden är enkel, en flytkropp och slang som gör att man suger lite under ytan. Medan jäst- och proteinrester åker ned mot botten under tiden ska man få klar öl från toppen under tiden.

IMG_1568

I paketet ingår ett kortare stigrör, silikonslang och flytkropp. Med 22mm nyckel byter man ut stigröret på nolltid. Man ska även kunna köpa ett humlefilter anpassat till det här systemet också om man känner för detta. Tycker dock att priset var lite i överkant redan med basvarianten så filtret får vänta.

IMG_1569

Beklagar bildkvaliten, det är inte meningen att använda mobilkameran alls i bloggen men jag upptäckte att minneskortet i kameran innehåll en massa bilder som lämnats kvar så det fick bli mobilen istället.

Med Fermentasaurus Kolsyrekit ingår det faktiskt något liknande. Tänkte prova detta också så småningom och se om det fungerar lika bra. Återkommer lite längre fram hur ölen blev till slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s