Temperaturstyrning

De flesta toppjästa ölen, Ales, går att jäsa i rumstemperatur. Saison trivs till och med när det är lite varmare i rummet. Saisonjäst och en del andra jästsorter kan ändra ölen rätt mycket beroende på temperaturjusteringar. För varmt jäst öl kan ge lite bismaker, en av våra första bryggder doftade faktiskt lite skumbanan då den hade jäst för varmt. Helt ok i vissa öl men knappast i en APA. I regel vid Alebryggningar kör vi primärjäsningen lite kallare än rumstemperatur, ca 18 grader, för att efter några dagar höja det till dryga 20 grader. Med risk att låta motstridig så blir det bra öl med vanlig rumstemperatur som jag skrev först.  Eftersom vi har möjlighet till kallkrasch brukar vi göra detta när tid finnes, dvs vi kyler ölen till nära noll grader i ett par dagar så ölen hinner bli lite klarare innan vi tappar över till fat. So far so good. Med lager blir temperaturstyrningen viktigare. Eller man kan säga att det förenklar livet lite.

När man jäser lager brukar jästen trivas bäst runt 10-12 grader. Det är dock inte tillräckligt nog, utan det bildas något som heter diacetyl. Diacetyl brukar beskrivas som smörkola/popcornsarom. För att bli av med detta höjer vi temperaturen till någonstans runt 16 grader efter ca en vecka. Alternativt kan man låta det jäsa längre, försöker illustrera dessa i excelarket nedan. Vi har dock aldrig skippat diacetylen utan kör både diacetylrast och rätt lång jäsning (Tjeckisk Pilsner får ha lite diacetyl).

Diagram

Det ser ju fint ut, men det finns annat i livet än temperaturjusteringar. Därför brukar det se ut så här hos oss:

beersmith

Den blåa linjen är temperaturen i jäskylen. Det sägs att man ska sänka temperaturen när man brygger lager max en grad/dygn för att inte stressa den, men jag har kört med två grader varannan dygn. Detta fixar min Inkbird 310T åt mig.

twins

Till vänster Inkbird ITC-308, till höger Inkbird ITC-310T. Båda styr både värme och kyla, så jag kopplar in både kylskåpet/frysboxen samt en Biltema-värmare i dessa. Givaren sitter inne i kylskåpet/frysboxen.

kablar

Beklagar att det är humlerester på mina Inkbirds, får lägga skulden på Fermentasauriern. Det som skiljer dessa två Inkbirds åt är att ITC-310T kan programmeras med sex olika temperaturer/tider. Båda har fördröjning av kompressorstart för att inte köra sönder den samt möjlighet att programmera ett par graders temperaturdifferens innan kylan/värmaren hoppar igång. Detta för att slippa självsvängning, dvs att värme och kyla jobbar mot varandra hela tiden. Jag köpte den billigare varianten, ITC-308 i Sverige för 599kr. Den dyrare skulle ha kostat 699kr men var slut överallt så jag hittade den på Amazon Tyskland för 39,99 Euro + Porto.

De har fungerat bra förutom: när ITC-310T har körts med tids/temp-program och man vill köra den som vanlig styrenhet istället hoppar den inte alltid igång. Då får man hoppa mellan vanlig och tids/tempstyrt styrning ett par gånger så hoppar kylen igång.

De här sex stegen förklarar bra varför våra temperaturer ser ut som de gör, efter diacetylrasten lägger jag in de sex tempstegen och rör inte kylen på några veckor.

kylen med bock o pils

Två lager, överst en tysk Doppelbock, underst en tjeckisk Pilz. Tempgivaren fasttejpad vid sidan av Doppelbockens jästunna. Underst syns en Biltemavärmare. Den är ställt väldigt snålt för att undvika för stora temperatursvängningar, Här använder vi oftast  Inkbird ITC-310T.

frysbox keezern

Så här ser det ut i frysboxen som styrs som ett kylskåp med  Inkbird ITC-308. Har inte hunnit bygga den till en Keezer än då den passar till så mycket – kallförvaring av fat och flaskor, kallkrash, jäsning- eftersom den är en frys i början så är den väldigt snabb när man använder den till kylning. Jag har inte behövt borra något eller mistra med något elektriskt, utan frysen är i originalutförandet. Biltemavärmaren lägger jag i löst vid behöv.

Det finns även billigare alternativ att styra kyl och frys, Ali säljer en massa STC-1000 för en billig peng ”för den händige” som funkar säkert lika bra.

Namnet Inkbird låter mer som någon som säljer piratbläck till datorskrivare, men jag hittade inget kul om det. Passar hellre på och bjuder på en smakbit finsk rockhistoria med låten ”Blackbird”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s