Belgare i Holland

Jag fick åka med Taina till Holland i lördags då ett fartyg skulle döpas. Fartygsdop är ett ceremoni vid ett skeppsvarv då båten får sitt namn och sjösätts. Efter detta fick vi två timmar fria aktiviteter – vi hade valt att utforska staden Groningen på egen hand. Så, medan vi satt på bussen till stan googlade jag efter lokala bryggerier och såg även i Tripadvisor att Brouwerij Martinus är på plats 5 vad gäller aktiviteter i Groningen.

ingång

Ingången var lite anonym så vi gick nog förbi den ett par gånger innan vi träffade rätt. Stället var ganska långsmal och på tre våningar. I första våningen hade man en liten butik och bryggeridelen, i andra våningen höll man i ölprovningar och högst upp fanns bar och takterass. De hade även ett litet hörn med piano, på hemsidan kan man läsa att de har små jazzband på besök ibland.

IMG_1374

Inredningen var mysig och det fanns en öppning i mitten med travers för maltsäckar.

bardisk

Har för mig att ölen låg på dryga 3 Euro i menyn men jag bad om små 2dl glas istället så vi kunde testa deras sortiment lite. Jag brukar alltid lyckas börja i fel ände och det slank nog ner lite både tripel och quadrupel innan blonden.

IMG_1350

Inredningen på takterassen var enkel och trevlig med humleplantor i gamla maltsäckar, både Goldings och Cascade.

taket

Vi var där rätt tidigt men under ett par timmar började det dyka upp mer folk, det verkar som om de håller ölprovningar lite på löpande band då det var jämt någon som höll föredrag i andra våningen. Både jag och Taina är helkassa vad gäller belgiskt öl, men det beror nog på att de ölen som vi har provat är från systemets hyllor. Vi berömde quadrupeln och tripeln till skyarna så bartendern tittade på oss lite misstänksamt. Han konstaterade att vi tycker om sött öl, det hade vi inte haft en tanke på, men så är det kanske. Jag sa att vi får aldrig så här gott belgiskt öl hemma, och han sa att det är faktiskt Belgian Style – öl bryggt i Holland. Ingen Heineken i pumparna i allafall.

tunnor

Även om personalen var rätt unga hade de varken skägg eller sotarmössa, och var dessutom vänliga och svarade på frågor på ett korrekt men inte uppnoffsigt sätt vilket kändes väldigt trevligt.

IMG_1355

Ölen var väldigt goda rent generellt, vi provade deras Wit 1717, Nuchter och Blond av de lite lättare ölen. Saison var väldigt lättdrucken, väldigt lite hästsadel så de kanske hade hållit jästen/jästempen i schack. Det stämde även med Tripeln och Quadrupeln, jästen var inte så framstående. Ingen spritsmak alls trots 8,6 resp 9,5%. De hade även en rökporter som vi testade, den var också god men jag är nog för fäst vid Schlenkarlas Lentbeer.

underlägg

Vi köpte med oss en liten presentlåda med fyra öl och ett ölglas hem. Vi brukar inte köpa paket med ett glas men kunde inte motstå frestelsen att dricka ur likadant glas hemma och minnas den här eftermiddagen. Vi fick själv välja ölen, så det blev två tripel och två quadrupel eftersom de var så utmärkande.

lådan

Lådan gick på 16 Euro och hela vår eftermiddag inklusive lådan gick på 450kr vilket är ju mer än överkomligt. Tyvärr hann vi inte testa maten, ur menyn kan man läsa av att maträtterna verkar vara anpassade efter ölen och inte tvärtom vilket låter spännande.

En liten parentes är att enligt Holländsk lag får pubarna sälja öl att ta med sig, men inte i samma lokal som baren, om man inte lindar dessa i presentpapper. Så, de hade en liten butik på ca 4m2 i bottenvåningen. Senare på kvällen pratade jag med en Holländare, han hade faktiskt besökt Sverige några gånger och undrade hur vi överlever när affärerna säljer bara tvåprocentig öl. Det gör vi inte heller svarade jag och berättade att jag har 21 liter Belgian Strong Ale i jäsning. Jag vet inte riktigt om han tyckte att jag var ett geni eller en galning.

En reaktion på ”Belgare i Holland

  1. Pingback: Bohemian světlý ležák 5 – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s