Humlejuice med skaparglädje

2018-06-05 Medan jäskylen är upptagen med en stark Belgo och en humlig IPA kör jag igång med planeringen av nästa bryggning. Jag har en massa Mosaic i frysen vilket passar ju bra om man vill humla till lite. Den här gången använder jag mig av torrjäst, så jag behöver inte planera in någon förkultur utan kan köra igång direkt när jäskylen blir ledig.

Hur tänker jag då när jag skapar recept? Taina har kommit med önskemål om en stark och humlig IPA, nån form av DIPA-NEIPA. Självklart tittar jag på lite hur andra har bryggt, läser lite om metoder och sådant. Vetemalt för skum och munkänsla, havreflingor även för att få lite disighet. Carapils, dvs Dextrinmalt ger fyllighet. Alla dessa påverkar skummet och är vanliga ingredienser i Neipor och Dipor.

(NEIPA-New England Indian Pale Ale, en riktig humlig öl med knappt nån beska. DIPA – Dubbel IPA, Imperial IPA, är en starkare IPA ofta med mer beska än i NEIPA.)

Jag gör ofta en grovplan som jag kan fila på några dagar:

Beer

Så här kan det se ut som. Självklart kommer inte receptet från luften, utan jag har gjort liknande öl tidigare, samtidigt som C/O Hops hade ett inspirerande recept på ”Automagisk Problemlösare” dock med ett helt annat humle, med rätt lite info. En del liknande recept finns på nätet, Eric Brygger är en bra blogg och man kan söka recept via Beersmith. Dessutom finns det inget som säger att detta blir en succe.

Mjölksyran kommer jag att justera utifrån mätningar. Salter är ett nytt kapitel för mig. Eventuellt skippar jag kloriden och slänger i ett par teskedar kalciumsulfat så får det vara bra som det är.

Risskal kan också vara intressant för lakningen, har ett halvt kilo hemma. Det fungerade bra med belgon i allafall.

Ska jag göra en lite beskare DIPA och slänga i lite Columbus som bitter och aromhumle, 20-30 gram vid 60 min och 15 min? Eller låta den vara mer åt Östkust/NEIPA hållet och hålla beskan nere? Socker för utjäsning och torrhet? Eller ska man göra en tvärvändning och hälla i en massa laktos och hallon för att få en milkshake istället?

Tanken med dubbel torrhumling är att ge Fermentasauriern en ny chans. Då slänger man i första torrhumlen när primärjäsningen har gått nån dag, kopplar in spunding valve och trycksätter medan jästen tar hand om eventuell syre. Andra torrhumlingen tänkte jag ta i samband med syrefritt flytt från Fementasaurus till ett Corneliusfat som jag har preparerat med humle.

2018-06-11 Idag fick det bli bryggdag. Nya Världens IPAn är i fat och Belgon klarar sig fint i garaget så jäskylen är klar att ta emot en Fermentasaurier. Jag skippade bitter/aromgivan och körde en 30 minuters Whirlpool/Hopstand med 200 gram Mosaic istället, Klorid och sulfat använde jag enligt plan, får väl se om jag kan känna någon skillnad. Ingen hallon eller andra bär. Efter att ha skaffat Grainfathers Whirlpool/syresättningsvisp har vi slutat använda hopspider överhuvudtaget,  den behövs inte längre, tycker att humlen lägger sig rätt fint i botten av Grainfathern och vörten passerar ju genom den och pumpfiltret och förhoppningsvis tar med sig så mycket humlearomer som möjligt.

humle

Nu har jag tänkt att använda Fermentasauriern med vattenlås i ca tre dagar, för att efter första torrhumlingen koppla in spunding valve och låta jästen kolsyra ölen.

vattenlås

Vi får hoppas att det blir bättre resultat med ”sauriern” den här gången. Nu blir det två mer dedikerade torrhumlingar än de var med ”Lust och Hägring Stor” vilket det kanske behövs.

22liter

Det blev 22 liter vört, SG 1,070. Jag brukar få lite mindre vört och hade nog siktat på 1,078 men eftersom jag ändå tänker tillsätta lite socker i samband med första torrhumlingen är det helt ok.

2018-06-14 Idag var det dags för den första torrhumlingen. Det är lite svårt att ta ut prover från Fermentasauriern särskilt om den inte är trycksatt, men kreusen hade lagt sig och erfarenhetsmässigt vet jag att S-04 är en relativt snabb jäst så jag gissar att primärjäsningen är snart klar. De tre första dagarna jäste ölen alltså med ett vanligt vattenlås, jag har inte haft någon lust att återuppleva några fontäner som vid första bryggningen med ”sauriern” utan kopplade in Spunding valve (övertrycksventil) först idag i samband med den första torrhumlingen. Jag tillsatte även 200 gram bryggsocker som jag hade löst i vatten. Sockret gör ölet torrare och höjer alkoholhalten lite, men jag var mest intresserad av att sparka igång jästen lite så att man trycksätter sauriern samt äter upp all syre som kom med torrhumlingen. Nu får den fortsätta jäsa nån dag innan nästa torrhumling som är tänkt att ske i ett fat.

2018-06-28 Hur blev ölen? Jodå, den tappades i fat för den andra torrhumlingen och trycktes till ett annat fat när det var klart. Det blev lite öl kvar i Fermentasauriern som inte fick plats i det första fatet då humlen tog en del plats. Den toppade jag det andra fatet med så det blev knöfullt. Ölen blev en frisk och humlig Dipa, inte för mycket humlesmak trots 1/2kg, utan precis lagom för den här öltypen. Den här gången var Fermentasauriern toppen.

2018-07-31 Medan jag höll på och bryggde en annan DIPA passade Taina på och flaskade resten av den här ölen.

dipa

Efter mycket trassel med en kinaköpt Beergun-kopia skaffade vi oss Pilsnerkokarens Mottrycksfyllare förra året. Beergun-kopian använder vi sällan, men jag hade den framme för ett par dagar sedan när jag skulle fylla långa 75ckl flaskor med våran Belgian Lollipop Strong Ale. Då räcker inte mottrycksfyllaren riktigt till, Pilsnerkokaren har en längre variant som kunde kanske fundera men det tänkte vi förstås inte på när den införskaffades.

mottrycksfyllare

Det är rätt enkelt att koppla in fatet, man behöver en T-koppling då gas ska till både fatet och fyllaren. Man fyller upp gas med den vänstra knappen, purgar med den högra och fyller upp lite till med den vänstra innan man öppnar ölventilen till flaskan. På baksidan kan man justera flödet på CO2 som evakueras medan ölen fylls på.

pilsnerkokarens bäst bild

Hur bra är den då? Jodå, märks att det är hantverk, detaljerna är fina och jämfört med en beergun-kopia är den helt fantastisk. Priset skvallrar en del om hantverk faktiskt. Det tar en tid att fylla en öl, men man vänjer sig så man sätter på kapsyler och pysslar med ett och annat under tiden. Tyvärr fylldes inte flaskorna riktig upp den här gången. Fatet hade en temperatur på 5 grader och då har det alltid fungerat tidigare. Det pös ut gas från den svarta delen precis under ölventilen, men det gick inte att täta. Tror dock inte att det orsakade problemet. Återkommer när det felet är hittat.

kapsylmaskin

För flaskning använder vi oss av Grifo kapsylapparat. Det ser nästan ut som en pelarborrmaskin och är väldig stadig och bra, något jag kan rekommendera varmt.

untappd

P.S. Så här ska det se ut på Untappd efter en kväll med DIPAn.

P.S. II 2018-08-06 Liten uppdatering vad gäller mottrycksfyllaren. Den här gången fungerade den bättre och det gick att fylla hela vägen upp. Temperaturen ar densamma, runt 5 grader, men trycket justerades till ca 1 bar.

En reaktion på ”Humlejuice med skaparglädje

  1. Pingback: Brown Ale Goes America – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s