Nya Världens (D)IPA med hemkrossat malt

Efter en paus på fyra veckor var det dags igen att damma av bryggeriet och komma igång lite. Jag räknade lite på kostnader att köpa färdigkrossat malt och krossa själv och hade längre funderat på att skaffa en maltkross. Kände att det var frestande med Monster Mills kvarnar, men det fick bli en lite billigare variant att börja med. Lokala handlaren hade haft slut på maltkross ett tag, så jag passade på att testa internethandeln lite. Humlegården hade sin Vintage Shop Maltkross för 1195kr så jag slog till.

hela kittet

Krossen har fortfarande det blåa skyddfoliet kvar, var lite ivrig att komma igång. Handtaget tar jag bort och kopplar in en skruvdragare istället.

Tyckte att det var rätt kul att sitta framför datorn och klicka i lite blandade maltsorter, det fick bli 25kg pilsnermalt och en massa specialmalt i 1 kgs förpackningar. Så nu är det bara att komplettera med lite specialmalt om man kommer på nån kul idee. Jästen beställde jag med kylklampar, det har ju varit varmt hela maj.

_DSC0053

Det var spännande att prova krossen, hade inget bladmått men ögonmåttet ställde in krossen på ca en mm, efter ett tag ökade vi lite, men antar att det inte blir så stor skillnad. Lindh har bra bilder i sin bok om just detta.

malt i kross

Idag skulle det bli en Amerikansk IPA, mycket lik Popppels Nya Världens IPA som Eronsson beskriver i sin bok ”Klona öl”. Eftersom receptet är så lik den lägger jag inte ut receptet helt utan rekommenderar varmt att man köper boken.

Den här gången hade jag köpt även lite salter, Kalciumklorid och Kalciumsulfat. Nu har jag inte lagt ner mycket tid på detta, och vi har alltid fått bra öl utan salter, men tänker ändå prova om man kan ana någon skillnad.

salter2

Åter till maltkrossningen…vissa tillbehör har varit lite si och så med, så ibland har det känts att hembryggningen har expanderat fort, så alla saker som finns inte är så genomtänktä. Jag köpte en våg där det stor att den var både för malt och humle, maxvikt på 5kg som kändes väl precis på gränsen. Där kommer nackdelen att handla på nätet, hade jag väntat ett par veckor på krossen och köpt den hos Ölkompaniet hade jag antagligen fått se storleken på vågen och hoppat över den. Den ser större ut än den är, hur ska man läsa av vikten om man häller malten i en hink:

humlehink

Hursomhelst, bryggningen gick bra, tror att vi fick till det med krossen, men OG hamnade väldigt högt, vi fick 1,080!!!! Den är på tog för hög, vi skulle göra en somrig och lättdrucken öl, men denna kan hamna över 8%. Jag ska dubbelkolla detta så småningom, den var ju gjort för att drickas i sommarvärmen.

Samtidigt tappade vi tre öl i fat, en tjeckisk pilsner, doppelbock och Pecan Pähcinä.

toöl

Ovan bild på Dopplebock och Tjeckisk Bohemian pils. Pilsnern är lite grumlig fortfarande, men båda två blev riktigt goda.

toöloppifra

Taina hjälpte till att diska ute i sommarvärmen, med tre jäshinkar som extradisk tog det en stund att få det rent.

disk

Då blir det torrhumling om en vecka, får nog byta stilen till en DIPA med tanke på styrkan.

2018-06-05 Idag mätte jag SG till 1,024. Jäsningen fortskrider,dock tror jag inte det blir klart till helgen. Lite tråkigt, en gammal vän kommer på besök, hade gärna bjudit på en humlig (men stark) sommaröl. Tog tillfället i akt och torrhumlade redan idag. Jag vet inte, men tänkte att eftersom det inte är riktigt utjäst än, kanske kan jästen vara snäll och ta hand om lite syre som kommer med humlen?

Humle

2018-06-13 I lördags tappade vi ölen i fat. OGn blev 1,016 vilket ger en ABV på 8,5%!!!! Det var inte alls meningen, antagligen blev det högre effektivitet när vi krossade malten som gjorde att vi fick ut så mycket socker ur malten. Den Belgiska ölen som jag bryggde dagen efter denna ställde jag på golvet i garaget, där håller sig temperaturen runt 18C och den får jäsa i lugn och ro.

Våra grannar är rätt duktiga vad gäller öl, jag brukar alltid ge lite smakprover för att få lite feedback med uppmuntran att lägga upp dessa på Untappd. Grannen med totalt 586 betygsatta öl i Untappd gav oss en fullpoängare!!!! Vi brukar hamna högt, kanske lite för grannsämjan, men 5 av 5 har vi aldrig fått tidigare. Nu var det visserligen ett bra läge, de hade hållit på med köksrenoveringen mitt under högsommaren så vilken mjöd som helst, bara den är kall, hade nog fått bra poäng.

untappd

Eftersom denna blev så stark, och vi har en DIPA och en stark belgare på gång får vi nog satsa på en svagare öl vid nästa bryggning, särskilt om det fina vädret fortsätter.

Nya världen

En reaktion på ”Nya Världens (D)IPA med hemkrossat malt

  1. Pingback: 2 x WC IPA – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s