Belgian Lollipop

Värmen gör att det får bli två bryggningar på två dagar, jäskylen måste användas optimalt då det är för varmt att jäsa i rumstemperatur. Visst kan man jäsa belgiskt varmare, tex Saison upp till 30C för fenoler och estrar, men vi håller oss lugna här.

Jag fick ett nyhetsbrev från Humlegården där man kom med ett ganska enkelt recept på en Belgisk öl, karaktär åt Chimay-hållet. Jag brukar inte använda kandisirap i mina bryggder, men blev lite nyfiken att testa två sorter, en bärnstensfärgat och en mörk, på totalt 900 gram. Så här beskriver Humle ölen: ” Bärnstensfärgat och stark belgisk ale med inspiration från en av de mest välkända Grande Reserve – ölen i världen. Ett komplext fruktig ale med smaker av russin och fruktkaka…” Detta måste man ju prova!!!

malt i säck

Då är det bara att börja krossa malt och köra igång. Eftersom det är en vardag, använde jag Grainfathers timer och kunde mäska in innan halv åtta på morgonen då jag skulle skjutsa lite till skola och jobb.

humla

Det var humle jag skulle ha i, inte humla. En geting har byggt bo precis ovanför bryggverket, med lite Göteborgshumor kan man väl hoppas att det inte blir några bi-smaker i ölen.

Det var första gången jag använde risskal för att luckra upp maltbädden lite så blir även lakningen lite snabbare. Det fick bli ca ett halvt kilo, och det var uppenbart att man fick kompensera med lite mer vatten i mäsken. Nåväl, förutom att jag snubblade över förlängningskabeln vilket gjorde att bryggverket fick köras manuellt gick det mesta bra.

candi

I med sirapen efter ett tags kokning, 23 gram Magnum som bittergiva och dryga 30 gram Mittelfrueh som smakgiva med en kvart kvar.

vörtkok

Nästan som att koka knäck. Kompenserade lite med spraymalt då OGn kändes lågt och träffade rätt bra, 1,088 – målet var 1,085. Jästen blev två paket White Labs ”Monastery Ale WLP500” (tidigare namn var Trappist Ale). Från beskrivning ”Den här jästen från ett av de kvarvarande trappistbryggerierna ger distinkt fruktighet och plommonkaräktär”. Gjorde en halvpanik-förkultur på dessa, drygt en dag med magnetloppa, 1,5 liter. Hoppas att det räcker, en del att äta då målet är på 1,014.

2018-08-04 Belgaren blev faktiskt en kanonöl!!! Vi körde den in i fat och lät vara där i en månad innan vi provade den, så totalt hade den fått ”vara i fred” i två månader. Nu hade jag skaffat mig lite champagnekorkar och agraffer för att kunna återanvända våra gamla geuze- och skumpaflaskor.

agraffer

Nästa gång kommer jag nog att kolsyrejäsa i flaska så det blir lite tryck, den här gången fick vår gamla kina-beergun duga, så jag hoppas att det inte blev för mycket luft kvat i flaskorna. Men visst blev de representabla!!

belögare

Den här ölen kommer jag definitivt att brygga fler gånger!! Kanske inte för sommarvärmen pga 10% alkoholhalt, men för kalla vinterkvällar blir den perfekt.

En reaktion på ”Belgian Lollipop

  1. Pingback: Bohemian světlý ležák 5 – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s