Pecan Pähcinä

Det är rätt populärt med smaksatta Imperial Stouter numera, och vi har testat smaksätta med Pecannötsextrakt tidigare och det kändes att det var dags igen. Ett par öl som beskriver det vi strävar efter rätt bra är Omnipollos Noa och Evil Twins Even More Pecan Pie Jesus. Tänkte att vi skippar dubbelmäskning och har lite extra mörkt spraymalt ifall vi inte får upp OGn.

2018-04-28 Bryggdag för batch 55. Idag skulle jag och Taina brygga tillsammans, en del bryggningar har ju hamnat på vardagarna men nu hade vi tillfälle att brygga ihop. Efter en del strul men GF Connect kom vi igång rätt sent på dagen.

Maltnotan skulle bestå av 60% Pale ale malt, 10% vetemalt och resten Caramunich, chokladmalt, rostade malt och havre. Som bittergiva hade vi en påse, 50 gram, Magnum samt några gram EKG att slänga i när koket var nästan klart, Dessutom skulle vi ha i 250 gram honung och 100 gram rörsocker. Vi har en favoritjäst för starka, mörka öl, Mangrove Jacks New World Strong Ale, #M42.

maltbädd

Vi siktade på att få 15 liter i jäshinken, men jag brukar alltid missa en liter eller två när jag brygger.

socker

Efter lakningen hade vi blygsamma SG 1.052 och 23 liter. Tänkte att det här blir en lång dag då det brukar avdunstra 3 liter i timmen och vi siktade på en OG på 1.108. Efter att hällt i socker och honung samt en påse spraymalt låg vi efter två timmar på 17 liter och SG 1.083.

koket

Jag har skrivit tidigare hur jag upplever att SGn plötsligt går upp fast den borde ju vara linjär. vad det beror på vet jag inte, men efter ytterligare en tid hade vi 15 liter och OG på 1,120 med två olika hydrometrar och 1,108 med refraktometer.

jäst

Efter en massa trassel med igensatta kylare fick vi endast 13 liter i jäshinken, lite surt att alltid ligga lägre än planerat. Hade kanske kunnat späda ut lite men det fick räcka så. I med två påsar rehydrerat M42. Nu får den jäsa några veckor, eventuellt häller vi i lite sockerlag och ruskar i tunnan om en vecka för att väcka upp jästen lite.

extrakt

Borgeby Kryddgård säljer Butter-Pecan extrakt som fungerar väl. En flaska borde räcka gott och väl.

2 reaktioner på ”Pecan Pähcinä

  1. Pingback: Dags för efterrätt,Pekannötspaj i vätskeform – 48:an Helgereds Hembryggeri

  2. Pingback: Nattens nötter – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s