Bohemian Pils Version 4 – bryggning och lite om kostnader

Jag får ibland frågor om hur mycket kostar det att brygga en liter öl. Det är lite olika faktorer som påverkar kostnaderna, mycket handlar om humle, jäst och malt. Tänkte använda den här bryggningen som referens.

Malt är den som skiljer sig minst i pris, dock kan krossningen göra skillnad. Det ska vi titta på strax.

En påse torrjäst för Ale ligger på runt 29kr, för Lager runt 49kr. Torrjäst brukar vara drygare än flytande jäst som ligger på runt 79-89kr, dessutom behöver man ofta köpa in spraymalt för att göra en förkultur när man använder flytande jäst, 49kr för 500gram.

Vad gäller humle skiljer sig kostnaderna en hel del på vad för typ av öl man brygger. Lager med simpel Saaz-humle kostar ca 90kr för 150 gram. För Ipor brukar mer aromatisk humle ligga på runt 79-99kr för 100 gram och det brukar gå åt lite mer humle till dessa.

Åter till Pilsnern, bryggning nummer 53. Jag tänkte brygga en simpel och billig (men god) Tjeckisk öl och hålla kostnaderna nere för att se literpriset, och eventuellt jämföra detta med en annan öl typ längre fram.

Maltnota:

4,8 kg Pilsnermalt

0,45 kg Carahell

Humle: totalt 150 gram Saaz

Jäst: tre påsar Saflager W-34/70 torrjäst

Jag gör en 23 liters batch, siktar på en alkoholstyrka på 5%. Håller gärna beskan i underkant, litar inte riktigt på beräkningar då Beersmith säger att bittergivan får en beska på 21,8 IBU men jag räknar den till 29,6 IBU. Oavsett vem av oss har rätt hamnar vi inom stilen för Pilsner.

stil

Vad kostar då detta?

Färdigkrossat malt inklusive krossning och förpackning blir ca 134kr utan eventuella rabatter. Humlen landar på 89kr. Lagerjästen blir 147kr om man väljer att använda tre påsar. Här ligger vi precis på gränsen, det borde räcka med två påsar, vilket blir 98kr.

Vad skulle malten kosta om man krossar själv? Köper jag in pilsnermalt i en 25 kg säck betalar jag 14kr/kilot och köper jag in 0,5kg Carahell kostar det 30kr/kilot. då hamnar jag på ungefär 80kr för malten.

Så, allting färdigkrossat, tre jästpåsar och 19 liter färdigt öl betalar vi 19,5 kr/litern. Däremot, krossar vi själv och kör på med två påsar jäst kostar 19 liter öl 14 kr/litern. Det är nog dags att investera i en maltkross.

Nu är det här en hobby så man ska inte stirra sig blint på kostnaderna, men att köpa en lite bättre pilsner av Tjeckisk stil kostar ca 60 kr/litern.

Den här gången kör jag stegmäskning med följande schema:

Inmäskning 50C i 20 min

Beta-amylase 63C i 40 min

Alpha-amylase 68C i 5 min

Alpha-amylase 72C i 20 min

Utmäskning 76C

Schemat är inspirerat av boken ”Lager”, lite lång inmäskning/proteinrast på 20 minuter kan tyckas, det är ju inte golvmältat malt – även lite udda med två olika temperaturer i Alpha-amylaseområdet.

Numera har jag en bättre pH-mätare, så jag fick justerat pHn till 5,2 utan en massa olika mätvärden som förvirrar.

Idag skummade det rejält i mäsken.

Skum

Inte så mycket att säga om bryggningen. Ett tag började jag tycka att det var lite tråkigt att brygga då jag la mest tid på planering och teknik. Den här bryggningen var rätt oplanerat då jag inte har fått malten till ett annat projekt bestämde jag mig att köra denna för att optimera användningen av lager-kylen. Så idag kändes det riktigt roligt igen, även diskningen gick som en dans.

GF rengöring

Det här var väl mest uppvärmning, stämmer allt imorgon så är det meningen att brygga en Doppelbock med Hochkurz Dekoktionsmäskning.

Det blev 21 liter i jästunnan, OG på 1,050.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s