Boktips – Brygga Öl

Det finns några ölblogg som har fungerat både som inspirationskälla och tips. En av de som jag har besökt mest har varit Gustav Lindhs ”Lindh Craft Beer”. Dels har han ett avsnitt som heter ”Avancerad bryggteknik” som har varit till en stor hjälp när jag har odlat mina jäst, dels är han duktig fotograf och har gett mig inspiration att starta den här bloggen. Jag blev helt enkelt trött på alla mobilkamerabilder om upphällda öl på FB på fredagkvällar när jag surfade runt hans blogg och såg hur det borde se ut istället.

Boken heter alltså ”Brygga öl – från nybörjare till avancerad ölbryggare” av Gustav Lindh.

Boken

Glädjande nog hittade jag den hos ICA MAXI, vilket innebär att den har fått en bra spridning, och priset var också lockande. Så mycket som jag har använt mig av Lindh Craft Beer-bloggen kände jag mig nästan skyldig att köpa boken.

Hur är boken då? Precis som hemsidan är bilderna väldigt professionella vilket höjer faktiskt läsupplevelsen avsevärt. Det är nog snyggaste layouten som jag har sett på länge.

Första 55 sidor är för nybörjare, dessa har jag bara skummat igenom, men rent konkret känns de bra och välgenomtänkta, BIAB-metoden demonstreras tydligt. Själv gick jag ifrån Lilla Köksbryggeriet till Grainfathern direkt så jag är fel person att uttala mig om innehållet.

När man kommer till vattenbehandling blir det riktigt intressant – för att göra det enkelt finns det tips på salter vid humle- resp maltfokuserat öl för att sedan gå igenom de olika tillsatserna och hur vattenkemin bör designas. Mycket intressant!! Vad gäller malt så har man med hjälp av bilder beskrivit hur malten bör vara krossat. Jag bor nära Ölkompaniet och brukar beställa färdigkrossat malt, men den dagen som jag börjar krossa själv kommer bilderna till nytta. Humle och jäst är också bra beskrivet, extrapoäng vill jag ge för att man har tagit hänsyn till lagerjäst vid jästdoseringen.

Ett kapitel handlar om utrustning, ett annat om själva bryggprocessen. Felsmaker finns med, och i slutet av boken kommer några recept. Recepten tycker jag är bra då det finns lite olika mäskscheman och jäsningen lägger mer fokus på hur det har fortskridit istället för faktiska dagar. Sista receptet är en Champangneöl som jag kommer nog att brygga i framtiden.

Jag har nästan bläddrat sönder Peter Eronssons trilogi (Ölbryggarboken, Klona öl och Kreativ ölbryggning) och har haft svårt att hitta något lika läsvärt både för nybörjare och efter några bryggningar. Det känns att Gustav Lindh har skapat något som kan bli lika sönderbläddrat under åren, bra jobbat!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s