Lust och Hägring Stor

I söndags var det dags att prova göra en klon av Omnipollos Fata Morgana.

”Fata morgana eller fatamorgana är en luftspegling men även, i överförd bemärkelse, en drömbild eller ett luft slott” – Wikipedia

hägring

Inte så mycket att säga om den här ölen, Imperial IPA / DIPA med mycket humlesmak. Columbus, Citra och Centennial bidrar till inslag av grape, ananas, koriander, mango och honung. Originalet är en av Omnipollos mest omtyckta öl.

Omnipollo har själv publicerat receptet på deras FB-sida, dessutom har tidningen c/o Hops publicerat receptet så den är öppen för alla.

Maltnotan är rätt enkel för min 23 litersbatch:

5 kg Pale Ale malt

0,75 kg Havre

0,75 kg Vetemalt

0,75 kg Strösocker efter ett par dagars jäsning

Vetemalten hjälper till skummet och havre rundheten men jag läste någonstans att man har valt socker för att göra ölen torrare. När vi har gjort våra Dipor tidigare har vi haft ca ett kilo mer malt än ovan, någonstans runt 7,5 kg brukar ge en bra DIPA med Grainfarthern. Sockerlag har vi mest använt för att väcka våra Imperial Stouter till liv efter att jästen har känt sig lite sömning efter några dagar. Det blir intressant att se hur 750 gram socker påverkar ölen, kanske hade justering av bryggvattnet också kunnat bidra till torrhet?

Humlemängden blir totalt 255 gram, kanske slänger jag i resten också vid torrhumling, då blir det 300 gram som vi är vara att använda till DIPA.

Tack vare nya pH-mätaren blev det enkelt att justera pHn, in med 6 ml mjölksyra och pHn blev helt perfekt.

Lust o fägring

Bryggningen gick bra förutom att jag lyckades vispa loss pumpfiltret under 25 minuters Whirlpoolen, så det blev en massa humlebös in i Fermentasauriern. De kan jag tappa av senare så det är inga problem. Lite lågt OG på 1.058, men det är svårt att beräkna då sockret ska i vilket borde boosta upp alkoholhalten till en DIPA, den som lever får se. Skulle gissa att det hade blivit runt 1.072 om sockret hade slängts i från början.

I med två påsar SafAle S-04 jäst, och efter två dagars trycksatt jäsning har vi ett bra tryck i tanken.

2018-04-11 Onsdag. Nu har det jäst under tryck i tre dagar, igår hällde jag i sockerlaget så jästen inte somnar. Funderade ett tag om det var för tidigt, men hydrometern visade 1.020 idag så det var nog lagom. Imorgon är det tänkt att torrhumlas. Det blir en liten risktagning, det kan dra ut på tiden att få ner densiteten men om jag torrhumlar tidigt kommer jästen att hjälpa till med syret och risken för oxidationen minska. Så har jag tänkt i allafall. Nu håller vi tummarna att jästen orkar göra sitt, har för mig att S-04 är rätt snabb i svängarna.

2018-04-12 Torsdag och katastrofal torrhumling. Jag har inte lyckats bli riktigt kompis med vår koniska jästbehållare, Fermentasaurus, än. All humle samlades som en stor klump i dess jästbehållare. Men, jag har mer humle hemma och slängde i all Columbus, Citra och Centennial som fanns kvar i frysen. Så öl blir det nog, kanske inte exakt Fatamorgana men en DIPA i allafall. Lite orolig är att jag fick in syre vid torrhumlingen som kan påverka den fina gula färgen. Å andra sidan borde jästen vara fortfarande aktiv och kan nog ta hand om syret med lite tur.

2018-04-19 Dags att testa. Vi provade tidigare att ta ut smaktest från Fermentasauriern innan kallkrash. Då kände vi en liten smak av Acetaldehyd, dvs gröna äpplen. Den smaken var borta nu, men visst kände man sig orolig. Eftersom vi hade temperaturstyrning, syresättning med visp och trycksatt jäsning utan tillgång till syre funderade jag lite på jästen, S-04 är rätt snabb jäst som brukar flockurera bra. Hursomhelst, nu var äppelsmaken borta så jästen har nog städat upp lite. Funderar om det är vanligt med Acetaldehyd i Dipor, har läst att det kan bidra till en tung morgondag.

Humlearomen var också borta!!! Jag skrev innan hur torrhumling via jästuppsamlaren blev en flopp, oturligt nog. Nu är ölen redan i Corneliusfat men det finns alltid möjlighet att syrefritt transportera till ett annat fat laddad med torrhumle. Det kändes lite uppgivet innan, en Dipa utan extra humlearom duger gott och väl men jag har tidigare lyckats med mina projekt så det var bara att hoppa i bilen och köpa mer humle från Ölkompaniet. Nu bestämde jag mig för att gå från den ursprungliga planen och humla rejält.

humlerör

I mitten ser ni humleröret, dvs tepåse modell större. I med 100 gram Citra, Columbus och Centennial. Jag lägger humleröret i det tomma fatet, spolar rejält med CO2 för att få bort syret och trycker över ölet till fatet med hjälp av gastrycket. Gissning är att det kommer in lite syre så färgen blir antagligen inte så gult som förväntas, men det är ju konstigt om det inte blir humlearom nu då!!!! Nu ska det få vara i rumstemperatur i ca tre dagar, så får vi se resultatet sedan.

2018-04-29 Hur blev resultatet efter extrahumlingen? Jodå, det blev en humlig DIPA, men kanske inte riktig av samma kaliber som våra tidigare DIPor, och den här gången tyckte jag faktiskt mer om originalet. Undrar om den trycksatta jäsningen kan ha spelat in? Nåväl, i juni ska nästa DIPA bryggas, den här gången med ett halvt kilo Mosaic.

En reaktion på ”Lust och Hägring Stor

  1. Pingback: Fermentasaurus – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s