Min Lilla Ponny

I söndags var det bryggdags, för första gången på länge. För ett år sedan hälsade på jag hos Johanna och Niklas, två fd elever till mig. De hade också börjat brygga, och jag fick prova deras Pina Colada – öl, helt fantastisk IPA med smak av ananas och kokos. Niklas hjälpte oss att brygga en egen, och vi gjorde lite egna varianter med bla mango och havtorn då basen passade så bra till frukt. Taina som är vår smaksättningsguru provade även mindre batchar med hallon-lakrits, mint-lakrits, mandel-honung, mango-rosepeppar och citron-lakrits.

Då var det bara att sätta igång, vi håller mäskschemat enkelt den här gången, 66 C 60 min följt av en utmäskning på 77 C i 10 minuter.

Mäskning

Det är två mätningar som jag brukar göra under bryggning, pH och densitet.

Mäskens pH ska hålla sig nära 5,2, ibland är det högre, speciellt om man har vetemalt i. Jag kan väl erkänna att det har inte gått att märka någon skillnad om pHn har varit högre, men bryggdagarna är långa och man kan gott och väl unna sig lite mätningar under mäskningen. Det finns tre vanliga sätt att sänka pHn – med hjälp av mjölksyra, göra en syrarast eller ha i syrat malt. Enklast är några droppar mjölksyra, men det skippade jag då pHn låg runt 5.3-5.4.

En annan sak som jag mäter är densiteten, detta mäter jag med en refraktometer (hydrometer när jäsningen har kommit igång). Densiteten berättar om hur mycket socker jag har lyckats få ur malten. På så sätt får jag ett bra riktvärde om det ska kokas mer eller mindre, om lakningen har lyckats och hur mina beräkningar har träffat.

pH och refrakto

Ovan refrakto- och pH-mätaren. pH-mätaren kommer jag att byta ut till en bättre variant i framtiden, men refraktometern är jag nöjd med.

Taina lakar

Taina lakar på bilden ovan, efter att ha lakat med 14,5 liter vatten var det dags att mäta densiteten. 1.043 vid start av kokning, jämför med Beersmiths 1.045 helt acceptabelt, vi ändrade inga koktider här.

Det finns en Grainfather app dit man kan föra sitt schema från Beersmith, och Grainfathern larmar varje gång man ska tillsätta humle osv.. men det är ändå en del moment att hålla reda på, så för att få med alla mätningar har vi en enkel krittavla bredvid bryggverket. Krittavlan är guld värt under bryggdagen,

krittavla

En annan sak som är en klar förbättring är vår visp för att skapa whirlpool/syresätta vörten. Tidigare hade vi en hopspider, cylinderformat nät som fungerade som en jättetepåse där man la i humlekottarna. Den fungerar bra för tex passionsfrukt, man kan bara föreställa vad massa frön kan göra med en kylare, detsamma gäller när man har i mycket ingefära. Men för att få ut humleoljorna är en visp bättre.

spider och visp

Hopspider till vänster, visp till höger. Antar att vilken färgblandmingsvisp som helst fungerar. Så, när vi ska ha i sista humlen efter koket låter vi temperaturen sjunka något, slänger i humlen och skapar en s whirlpoon med vispen kopplad till en skruvdragare. Några minuters vispning räcker, oljorna skiljs från humlen och humleböset lägger sig snällt i botten.

humlebös

På bilden syns pumpfiltret – bokstavligt talat sugs vörten genom humleböset. Vår sista Lieto Pale Ale blev tydligt bättre än de tidigare versionerna, och är mycket mer välhulmat. Detta tror vi bestämt beror på att vi använde vispen och skippade hopspidern. Dessutom används vispen för att syresätta vörten när den väl har kommit in i jäshinken, och jäsningen kommer igång riktigt.

Apropå humle – jag hade inte exakt alla sorter hemma. På nätet finns en del tabeller för ersättningshumle, så jag blandade lite friskt. Om nån vecka ska det ändå. torrhumlas med rostad kokos och ananas så jag tror inte att humlesorterna spelar en alltför stor roll.

Hur blev summering av dagen? Inga större misstag, lite annan humle kanske, OG 1.052 (Beersmith gissade på 1.052) 19,5 liter in i jästunnan vilket är helt ok med tanke på att vi hade i 150 gram humle. Nu får US-05 jästen göra sitt. Uppskattar alkoholhalten till 5% om jäsningen går enligt plan.

Efter en veckas jäsning hade SG sjunkit som en sten, från 1.052 till 1.012 – tidigare har vi haft bekymmer att få ner SGn till under 1.018 när vi har bryggt detta, så det var lite förvånande. Vi beslöt oss för att slänga i våra 200 gram kokos.

kokosflingor

Efter några dagars primärjäsning gick vi även upp från 18C till 20C som syns på bild. Eftersom jag alltid brukar ha tankarna någon annanstans när jag brygger så hällde jag i ananasen också. Tidigare har vi gjort detta under fat-tappningen istället, så det här ar en liten miss. Tror dock att det blir försumbart, vi har haft i alla möjliga frukter under sekundären, tex passionsfrukt, jordgubbar, hallon, granatäpplen osv…det kanske är till en fördel för då kan vi provsmaka om en vecka och eventuellt tillsätta mer. Torrhumling om några dagar, kallkrasch om ca en vecka.

2018-04-13 Hur blev slutresultatet?

Klar pony

Slutresultatet blev bra, lagom balanserat smak av kokos och ananas, det ska inte vara för påtaglig, utan man ska ana Pina Colada-smaken i bakgrunden. Beskan blev också lagom för den här typen av öl, den ska inte vara för låg, det är ju trots allt inget saft man brygger. Det var fjärde gången vi bryggde denna (#8, #22, #49) öl och nu tyckte vi att vi träffade rätt med allting, har i för sig inte ändrat receptet något nämnvärt. Skål!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s