Uppgradering – och hur man testar sina gränser

De flesta som använder fat hemma har väl någon gång haft bekymmer med att justera in trapetsadaptern som sitter mellan kolsyreregulatorn och kolsyreflaskan. Adaptern har en liten pigg som ska öppna kolsyran när man skruvar fast regulatorn. Dock brukar det ställa till problem ibland – det finns nämligen tre olika typer av munstycken i sodastreamflaskor, varav en brukar vara speciell jobbig. Missar man pyser gasen ut från sidan, händerna fryser och packningen sväller och behöver bytas ut för att fortsätta.

Desto större blev glädjen när jag upptäckte att det hade kommit ett uppgraderingskit till en ny version av trapetsadapter, version 2.3.

Trapez23

Kitet är ju simpelt, bättre typ av fjädertryckskruv och en stoppskruv så justeringarna inte kan ändras, insexnyckel och packning.  Ölkompaniet säljer detta för 69 kr.

Packningar är bra att ha några extra, de sväller om man bommar och de blir kalla så slipper man vänta.

Hur gick det då? – på Humles hemsida hittar man en liten bruksanvisning, där även de tre olika flasktyperna finns presenterade.

munstycke

Bilden ovan visar den ”jobbiga typen” som brukar ge mest kalla händer. Jag brukar byta flaskor på Ölkompaniet och Rusta, den här gången bytte jag fyra flaskor på Rusta, skyndade hem och öppnade korken på dessa för att hitta den ”jobbiga typen” till testet. Om man nu kan kalla det för tur så hittade jag genast en. Bruksanvisningen säger nämligen att man ska justera helst mot den ”jobbiga typen”, så kommer de andra typer också att fungera.

Man sätter fast adaptern i Sodastream-flaskan, skruvar på inställningsskruven så det pyser ut pyttelite och då ska det vara klart. Om livet vore så simpelt.

Efter att tömt hela registret på finska svärord hela vägen från Egentliga Finland, upp till Lappland och tillbaka via östra Finland under en halvtimme, fått frusna fingrar några gånger samt tömt flaskan av ”Jobbiga typen” kom Taina till garaget och frågade om jag inte borde äta något.

Att ha en massa examen, Chiefbehörigheten, flera års erfarenhet från maskinrum, varit uppväxt med att bygga Legos efter instruktioner, klarar t.o.m av att avkalka en modern espressobryggare osv…osv… så finns det ändå inget bot mot den ”Jobbiga typen”, utan den får vi använda till Sodastream istället. De andra typer fungerade klockrent, men det har de gjort innan uppgradering också.

Lite fundersam är jag dock – varför funkar alla typer till Sodastream men  inte till hembryggare?

2018-05-25 Liten uppdatering – numera funkar det bra även med den jobbiga varianten. Hur jag gjorde vet jag inte, men här kommer en länk till instruktionerna så slipper ni frusna fingrar: http://adelov.com/news.html

Tackar Kenneth för länken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s