Boktips – Lager

Hittade Dave Carpenters bok ”Lager” på nätet, och passade och beställde den för blygsamma 179kr +porto hos Humle.

lagerbok

Det känns att det har blivit väldigt mycket lager på sista tiden, och det är kanske inte så underligt eftersom det är ändå lite olika tekniker som man kan använda vid bryggning. Så det var lätt att bli entusiastisk över boken, och med all rätt. För boken är nämligen väldigt bra. Precis som boken om Kölsch börjar man med en historiegenomgång som är faktiskt väldigt intressant, allt från Mesopotamien, genom förbudstiden till dagens craft beer.

Olika ölglas till lager gås igenom, och vår så välanvända glas för ”stor stark” som kallas i boken för ”Shaker” rekommenderas för konstant fylla alternativt pennhållare. Kul.

lagerbok sida

Ölen är delade in i gamla världens (vi i Europa) och nya världens (ska jag lyckas låta bli att kommentera..) lager. Gamla världens lager är även indelade i ljus och mörk lager. På hembryggeriet har vi gjort både Czech pilsner och amerikanskt modern lager och måste väl erkänna att det är det europeiska som är närmast hjärtat.

Vill man få inspiration så har man varit generös med recept, det finns ett 20-tal recept där olika lagerstilar finns representerade. Vad sägs om ”Prague after dark”, en mörk tjeck med två olika sorters golvmältad Böhmisk malt o lite annat smått o gott…eller japanskt lager med risfligor och deras Sorachi Ace-humle? Imperial oktoberfestöl kan väl få vem som helst att joddla i sina lederhosen.

lager i lager

Så ser det ut hemma, man ska alltid ha ett lager lager.

Boken går även igenom bryggningen på ett bra sätt, man får förklarat de olika mäskningsstegen på ett bra sätt, och har dessutom med Hochurz dekoktionsmäskschema, ett lite snabbare sätt att dekoktionsmäska ölen. Koktiderna är väl förklarade likväl jäsningen.

rököl2

Rököl, bryggd ursprungligen för klostermunkarnas fasteperiod  ”liquida non frangunt ieiunium” – den här ölen som var med i boken fanns överraskande nog på hyllan här hemma.

Boken passar kanske inte som en första handbok för en hemmabryggare, däremot är den alldeles utmärkt för en vanlig pilsnerälskare eller en hembryggare som har ett par batchar bakom sig. Skulle nog även rekommendera för alla som tror att lager tar slut vid en stor stark.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s