Lieto

Lietoprojekt

Det var en kväll för några år sedan som Taina kom hem från jobbet och hade köpt ett par lyxöl till mig, St. Eriks Pilsner. Antagligen hade hon börjat tycka att min favorit på den tiden, Tuborg Grön såg lite tråkig ut och plockade med sig ett par från St. Erik. Det var nog första gången som jag insåg att alla öl inte behöver smaka likadant, och var riktigt överraskad av det mesta, inte minst smaken. Så det var nog inte så konstigt att dess klon blev vår första pilsner som vi bryggde. Vi ville ju inte kalla ölen för St. Eriks klon heller, så jag kom på att vapnet från min hemkommun Lieto (Lundo på svenska) föreställer St. Per, Pyhä Pietari. Erik och Per, inte så lång från varandra kanske, dessutom saknar jag tiden i Lieto ibland.

0036 Lietolager

Så efter att ha konverterat en frysbox till en jäskyl med både kyla och värme vågade vi ge oss i att brygga Lietolager. Första bryggningen (#6) kom ganska kort efter att vi hade kommit igång med bryggverket, vi mäskade in den femte februari (2017) med fem kilo pilsnermalt. Jag kommer inte att skriva ner dessa recept helt då de är för lika originalen från klonboken. På något sätt tycker jag att författaren ska ha rättigheter till sina recept, så om man vill brygga ölen som är mer eller mindre klonade rekommenderar jag boken. Kan väl avslöja att de flesta St. Erikskloner har Northern Brewer i bittergivan, så om man brygger en California Common med en massa NB så vet ni vad man kan använda resterna till.

På den tiden struntade vi i vattenkemin så pHn var väl lite högt i dagens mått, inget man antagligen märker. På den tiden hade vi inte provat flytande jäst i någon större skala, och eftersom underjäst öl kräver en massa jäst körde vi med torrjäst som räcker lite längre, två påsar Saflager W34/70, en alldeles utmärk lagerjäst för det mesta. Med lite nybörjartur prickade vi 5,2% när målet var satt till 5,1%. Jag brukar räkna om klonreceptens alkoholhalt i Beersmith så jag får den jag vill.

Sommaren kom och Lietolagern var uppskattat, rätt så humlig och lyxig, ett sätt att hedra originalet som hade försvunnit från hyllorna. I början av september var det dags för vårt andra försök (#36), den blev också lyckad men tiden hade kommit ikapp lite. Vi hade börjat med våra egna experiment, körde även en klon av Brooklyn/Vienna Lager som även den hade torrhumling, och kände för att lämna den Amerikanska lagern för en lite lugnare Tjeckisk pilsner (#48), inga krusiduller, bara Pilsner, Carahell, Saaz och jäst. Vad gäller jästemperaturerna så har det varit ungefär samma för alla lager, ca en vecka 10-12 grader, några dagars diacetylrast runt 16 grader, tillbaka till 10-12 grader under någon vecka, sedan långsamt ner till lagertemperatur.

Brygger man en pilsner ska man ju också brygga en ale. I början av brygghobbyt bläddrade vi nästan sönder klonboken, den var ju jättebra och plötsligt kunde man göra öl som stod på hyllorna och gick för över trettio spänn flaskan. Ganska omgående efter att ha bryggt första lagern provade vi även en klon av St.Eriks Pale Ale, kanske ingen speciell öl men utmärk som ”bruksöl”. Denna öl var den första som fick åka ner i fat. Vi bryggde den flera gånger (#9, #17, #22 samt en i fat under skrivande stund) men blev också lite sugna att söka ett annat bruksöl efter många bryggningar. Inför den sista bryggningen hade jag tänkt att splitta vörten till två små batchar, en med US-05 jäst och en med S-04 jäst för att jämföra. Fick dock hoppa över detta pga platsbrist.

022 Lietopaleale

Tredje St.Erik klonen var deras Centennial. Det var egentligen inte meningen att brygga detta, särskilt då den skulle få 20 gram bitterhumle. Men, Finland fyllde 100 år, och Centennial betyder hundraårig, så vad gör man. Brygger.

040 Centennial IPA

Vi kom fram att mängden bitterhumle passade ju alldeles utmärkt till den här ölen, passade även på och slängde i lite överbliven spraymalt och fick trissat upp ABV till 6,1, inte långt ifrån en DIPA – och diporna kräver ju lite stuns med beskan. Det fick bli lejonet till loggan, sorry St. Per.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s