Dubbelbock – Tuplapässi

Så var det dags för dagens andra bryggning, batch 49, idag blir det nämligen två lager som ska fylla jäskylen de kommande veckorna. Tidigare bryggde vi en klon av Brooklyn Lager, och till denna använde vi Bockjäst, WLP 833. Efter att ha haft framgångar med att använda Kölsch-jästen ville vi inte kasta bort Bockjästen heller, utan tog vara på den.

bockiflaska

När man googlar lite på nätet hittar man olika sätt att ta vara på jästen – man kan skrapa av kreusen, ta hand om bottensatsen vid omtappning eller göra en större förkultur. Bottensatsen funkar säker bra men vi har ingen (än) konisk fermentor (jäskärl) där man enkelt kan tappa av lite jäst, och i regel blir det inga omtappningar mellan primär- och sekundärjäsning heller. Det innebär att bottensatsen är ofta en månad gammal med humlerester o annat bös. Då känns det bättre att göra en stor förkultur, tex 3 liter, och lägga undan 1/2 liter som man har i kylen och driver upp nästa förkultur av.

Som sagt, detta fungerade bra med Kölschen, men nu ska det bli lite starkare öl så vi kör på med en förkultur av sparat jäst men lägger i lite nytt också för att komma upp i våra 380 biljoner jästceller som Beersmith tycker vi ska ha.

När man tittar lite på befintliga recept verkar det som om humlen inte spelar någon större roll, olika humlen används flitigt, tex Perle, Magnum, Saaz, Herbrucker, Mittelfrueh, Tettnanger osv.. utan det är nog malten som ska märkas mest.

Jag hade beställt färdigkrossat malt totalt 4,8 kg till en 12 litersbatch:

  • 70% Munich malt
  • 20% Vienna malt
  • 10% Caraaroma

Här hade nog dekoktionsmäskning fungerat väl, men jag körde enkelt med 64C i 90 minuter följt av en utmäskning, 78C i 10 minuter.

Grainfather rekommenderade 16,5l mäskvatten och 5,9l till lakning med en koktid på 90 minuter. Humlevalet var enkelt, lite rester på bitter/aromhumle som fanns i frysen.

lakning

  • 10 gram Northern Brewer vid 60 minuter
  • 12 gram Hallertauer Mittelfruh vid 20 minuter
  • sedvanliga Protafloc och jästnäring ca 10 min innan kokslut.

Jag har Grainfathers visp för att skapa Whirlpool vid humliga öl och för att syresätta vörten för att jästen ska må bra. Till sådana här starkare öl fungerar syresättningen klockrent, kopplar vispen i batteriborrmaskinen och vispar runt.

luftaren

11,5 liter i jäshinken, OG på 1.082, nu är det bara låta bocken växa till sig stor och stark.

 

 

 

En reaktion på ”Dubbelbock – Tuplapässi

  1. Pingback: Wienervals – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s