Bohemian Pils version 2

Idag var det bryggdag igen, inte bara en utan två batchar. Meningen är att göra två lagerbatchar samma dag för att kunna använda samma kylskåp med lika temperaturinställningar, det blir enklast så.

Först ute är vår tjeckiska lager, Bohemian Pils. I förra versionen använde vi flytande jäst, White Labs WLP800 som var en kanonjäst. Nu har E-kolven och blandaren varit upptagna för en bockjäst, detta tillsammans med att torrjäst är billigare gör att den här gången provar vi brygga med rehydraterad torrjäst, Mangrove Jacks M84 Bohemian Lager istället.

En annan skillnad från förra versionen är att vi kör med stegmäskning, så istället för 60 min i 68C följt av en utmäskning 10 min på 75C blir det lite mer sofistikerat:

  • 38C inmäskning
  • 50C proteinrast på 30min
  • 62C Beta-amylase, 45min
  • 72C Alpha-amylase, 30min
  • 76C utmäskning, 5min

Om det blir någon större skillnad med stegmäskning istället för infusionsmäskning vet jag inte, men nu kommer vi att ha två olika batchar att jämföra dessa samt eventuell skillnad mellan torr och flytande jäst. Blir det skillnad kan det motivera till en dekoktionsmäskning i framtiden.

Eftersom Taina skulle jobba och jag skulle brygga ensam både denna och Dubbelbocken, samt tappa vår Lieto Pale Ale och Kölsch i fat tänkte jag korta ner bryggdagen lite. Genom att fylla i mäskvattnet kvällen före och sätta på timern på värmaren så det är bara att mäska in först på morgonen. Det brukar alltid hända nåt när jag brygger, och givetvis hade jag glömt sätta dit temperaturgivaren vilket innebar att vattnet var för varmt.

Inmäskning

Jag brukar inte justera pHn om det inte ingår vete i malten, och eftersom detta hade endast Pilsner och Carahell så rörde jag ingenting under mäskningen, hamnade bra med preboil densiteten p 1,046 och volymen 29l. Då lät jag Grainfather uppskatta mäsk (17,7l) och lak (16l) volymen, brukar alltid stämma bra.

90 minuters kokning och i med:

  • 60 min 35g Saaz
  • 15 min 43g Saaz, samt Protafloc och jästnäring
  • 5 min 43g Saaz

humle och våg

Original Gravity hamnade på 1.052-1.056 beroende på om man litar på refraktometern eller hydrometern. Hursomhelst, siktet var inställt på 1.055 vilket borde ge en lagom ABV på 5,5%.

Rehydratering fungerade fint, tack vare våra te-drickande femiljemedlemmar har vi alltid lite vatten i vattenkokaren som har kokats upp men blivit rumstempererat, så jag vispade ihop 3 dl vatten med tre påsar jäst lite innan det var dags att pitcha i dessa. Antagligen hade två påsar räckt, men både Beersmith och Mr. Maltys beräkningsprogram tyckte att det var lite i underkant, så varför chansa.

 

0048 Bohemian Pils

Nu ska ölen jäsa i dryga 10 grader ca en vecka, sedan ska den upp till ca 16 grader i 4-5 dagar för att bli av med diacetylen. Diacetylen ger smör/cola-arom i ölen, (lite diacetyl är tillåtet i tjeckiskt öl) den produceras av jästen men jästen äter upp den om man kommer upp i temperatur lite (och om jag har förstått rätt).

Efter diacetylen kör vi ett par veckor i 10-12 grader, sedan sänker vi långsamt till lagringstemperaturen, någonstans närmare noll.

2018-04-13 Uppdatering om slutresultatet. Ölen blev väldigt klar efter några veckor i fat. I skrivande stund är den redan slut. Tycker inte att det skiljde sig jättemycket jämfört med flytande jäst. Jag blev så inspirerat av pilsner så jag passade på och beställde 6 st små och söta 30cl Pilsner Urquell Augenkanne/Tankards att njuta ölen från.

augenkanne med box Ni kan se på bild hur klar ölen blev med den fina skumkronan. Na zdravi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s