Julklappar

I år var jultomten partisk, jag fick alla ölklappar, Taina smycken. Därför blir det min recension över ölklapparna. Tomten var generös i år, och jag förstår nu varför han är så stor.

Först ur säcken var boken ”Brygg ditt eget” av Dave Law och Beshlie Grimes.

Ölboken som julklapp

För oss som har kommit en bit på vägen är boken ett bra ”uppslagsverk” när man planerar en viss sort, man har nämligen med en recept av de vanligaste typerna vilket är trevligt, tex hittar man vanlig, choklad, havre och kaffestout så man kan jämföra lite vad som skiljer dessa öl. Det är just variationen av recepten som är styrkan i boken, även Kölsch och Bock finns med. Pilsner har man valt att kompromissa, tjeckiskt jäst med tyskt humle, det fungerar också.

Däremot är de flesta jästerna från Wyeast, och ska boken fungera även för nybörjare hade man kunnat ha mer information här. Det finns ingen ersättningsjäst med, och det hade nog varit bra att skriva ner lämpliga jästemperaturer och om förkultur behövs, alternativt flera smackpacks. Som plåster på såren finns det fina tabeller för malt och humle så man kan skriva om tex Crystal 10 till Caramalt när man beställer malt. Jag blev även lite störd av att man har skrivit kommentarer med vitt på svart bakgrund, har lite svårt att se dessa i dålig belysning, men det har nog med åldern att göra.

Lite konfunderad blev jag också när de skrev att 23 liter som recepten är skrivna för innebär mängden vatten till mäskning och lakning. Vi kör ju alltid via Beersmith och Grainfatherprofil för att dubbelkolla recepten så det är ingen fara för vår del, men matar vi in en batch på 23 liter och 5,1 kg malt för att få en ABV lite under 5% med 90 minuters koktid får vi från GF en mäskvolym på 17,3 l och lakvolym på 16,3 l så de menar nog batchstorlek istället för totala mäsk+lak. För oss är 23 litersbatchar perfekt – eftersom det är 6 U.S.Gallons så är Grainfathern optimal för denna storlek, vi behöver varken skala upp eller ner.

Som summering gillade jag upplägget med recepten väldigt mycket, men en nybörjare bör nog läsa jästkapitlen ett par extra gånger och vara observant på vattenmängden. Vi kommer säkert att använda recepten med vissa modifikationer.

Nästa paket hade kommit till Korvatunturi via San Diego och Köpenhamn, och var undertecknat Mikkeller.

Mikkeller från tomten

Vad ska man säga om Mikkeller..vi har läst Mikkellers Stora Bok Om Öl säkert hundra gånger och bokat biljetter till MBCC i Köpenhamn 2018. Mikkeller vågar testa olika smaker och tekniker med sina öl och resultatet brukar vara utanför det vanliga. På ett sätt är det trevligt med stort sortiment lokala brygder här hemma, men tycker att det är synd att affären som inte är som andra affärer och räddar en massa liv osv…inte kan ha mer Mikkeller på hyllorna, tur att man kan lita på tomten iallafall. Hittills har vi provat en Imperial Stout och deras galna Neipor.

Burkar

Vad sägs om detta, en Imperial New England India Pale Ale med Chit-malt (malt som mältats en kortare tid) och en NEIPA med Riesling Grapejuice, helt otroliga!!!

Vi har haft ett NEIPA-projekt med två ganska lika batchar där vi bland annat hade i Cashmere-humle.

0042 Southern Cashmere

South of Cashmere NEIPA, batch 31 och 42. Dock låg vi ganska långt borta från Mikkellers San Diego Neipor med dessa. Även om vi hade i en del vete- och havre så för att komma upp i en sådan Juicekaraktär som dessa bör man nog skippa aromgivorna innan 5 minuter helt och ladda på mer under whirlpool. Nu har vi skaffat en spunding valve så med lite trixande borde vi kunna minska exponeringen för syre ytterligare då det påverkar färgen. Dessa två Neipor från Mikkeller hade nämligen en helt fantastisk gul färg!! Helt fantastiska!!

När vi ändå pratar om fantastiskt så den tredje ölen som vi har hunnit gräva ur säcken är Mikkellers Black Bear Imperial Stout, 11,2%. Helt otrolig öl, en av de absolut bästa Imperial Stout som vi har provat. Hursomhelst, en sak är säker – hamnar man på en öde ö som består av blåmögelost är det den här man ska ha med sig. Vår Roquefort från ost/vintestet försvann blixtsnabbt…och vi som inte ens gillar starka ostar.

Nog med godis, tomten var inte riktigt klar utan drog fram detta här:

Tomte

Av tomtens blick att bedöma hade han nog också beställt ett paket från Mikkeller. Presentkortet blir lagom till en Grainfather Growler. Fick även en bok till, Öl från hela världen, ett uppslagsverk som kommer väl till pass när man letar efter exempelöl på olika stilar man brygger. En kul detalj är att det finns rekommendationer på passande mat till varje öl. Visste ni att Norrlands passar till harstek och Koff till sill..

En reaktion på ”Julklappar

  1. Pingback: Mikkellers WebShop – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s