Hembryggt med ost

Vi har under en tid funderat på hur hembryggt öl går ihop med ost. Under Porterfestivalen fanns det möjlighet att anmäla sig till porter/ostprovning men det var slutsåld, däremot var en ostaffär med och sålde lite smakprov att testa med porter och stout.

Detta, tillsammans med tidningen Hops stora ost- och ölnummer (14, vår 2016) kände vi oss inspirerade på att testa hur olika ostar går ihop med våra hembryggda öl.

Vi valde tre rätt olika öl att testa osten med:

0043 Honigkölsch

Vår lätta och somriga honungskölsch. Denna lättdruckna Kölsch bryggdes i en liten 12 liters batch med 280 gram honung, en ABV på drygt 5%, jäst WLP029.

Nya världen med malt

Nya Världen IPA får representera ölen mellan Kölschen och den mörkaste/starkaste. Vi tittade mycket på Eronssons klonbok när vi bryggde denna, och med vår relativt nyinköpta whirlpool-visp från Grainfather fick vi ut väldigt mycket humlearom utan att det blev Juice av den. Tallbarr, citrus, ananas och passionsfrukt – detta kombinerat med att vi lyckades få ut högre ABV, nära 7,5% gjorde detta till vår egen IPA-favorit.

00292 Tunnan

Sist men inte minst vår ”Flying Barrel Imperial Milk Stout”. Bilden på tunnan knäppte vi på Aero-show för länge sedan, hade aldrig användning till den förrän vi sökte etikett till ölen som var både robust, tung och häftig samtidigt. Bourbon, choklad och kaffe. Lagrad i några månader.

Så här såg ostbrickan ut:

ost1

Till Kölschen (vänster) valde vi Brie och Feta i första hand, Imperial Stouten i mitten fick sällskap av en Roquefort och Nya Världens IPA fick bekanta sig med Gruyére Reserva och Comte aop 12 mån. Vi provade även ölen med Parmesan och ”Tomtegubbens” ost, det är ju jultider och kylen fylld med olika ostar.

köls o ost

Kölschen fungerade väldigt bra ihop med både Brien och Fetaosten, Brien och Kölschen lyfte varandra, och hade en bra eftersmak. Feta var inte dumt heller, det blev en väldig somrig kombination. Rätt kul att det var en honungskölsch, och på Greklandssemestrar hittar man ibland lätta ostar som serveras med honung. Hur en Kölsch skulle fungera med tex en grekisk sallad en varm sommardag återstår att se, som tur är råkar vi ha 12 liter på jäsning. De andra ostarna fungerade inte alls utan var för starka, Köslch mår bäst av ”snälla” ostar så tomtegubben och Parmesan var ingenting att rekommendera.

NWIPA Nästa var vår Nya Världens IPA, både starkare och humligare än Kölschen. Vi testade den först med Gruyére Reserva och den blev genast vår enhällige favorit. Lite fikonmarmelad och man kan glömma det där med vin och ost, den här var riktigt bra!!

Comte fungerade också väldigt bra, parmesan och julosten sådär. Lite förvånande, men Brie var faktiskt helt ok, fetaosten kan man dock glömma, den hör till sommaren med en kall Kölsch.

improque

Sist men inte minst – bombnedslaget!!! Ingen av oss två är en vän av blåmögelost, men den här kombinationen med Roquefort och Imperial Stout slog ner som en bomb. Som om etikettens Flygande Tunna hade blivit ackompanjerat av en division B52:or. Gruyeren var helt ok, Comte dessutom lite bättre, men om man ska ha en rejäl smakupplevelse då är det Roquefort och minst 10% Stout som gäller.

Sammanfattningsvis kan vi väl säga att det var jättekul att sitta och testa sina bryggningar med olika ostar, vi hade Hops ostnummer som lite av en vägledning och kommer säkert att prova några bryggprojekt ihop med ostar.

Den allra bästa kombinationen blev Gruyére Reserva med Nya Världens IPA, tätt följt av Roquefort med Imperial Stout. Brons får vi ge till Brie ihop med vår somriga Honungskölsch.

Vi var båda rätt överens om smakerna vilket bör ju tyda på att det blev någorlunda rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s