Nyårslambik

Nyårslambik – eller konsten att återuppliva sina öl till nästa nyår.

Idag är det möjligt att samla på sig lite ovanligare öl utan att det behöver kosta skjortan, och ibland när man är utomlands köper man med sig ett par Lambik eller annat kul. Vi har samlat på oss några olika öl som vi tänkte ha till nyår istället för skumpa. Hur ska man då ha nytta av dessa även efter nyår? Jo, genom att använda bottensatserna till att göra en egen (pseudo)Lambik. Med lite tur kan vi blanda våra Lambik varje nyår och på så sätt få med jästen under flera år, lite som Geuze.

_DSC0005

Hej alla öl – nån som vill återuppleva nyåret? (ok, alla i bilden är inte Lambik men i allafall åt rätt riktning…)

Vi har gjort Lambik en gång tidigare, då med grumlig mäskning. Eftersom primärjäsningen ska vara klar till nyår så vi kan hälla i våra bottensatser i glasdamejeannen har vi väldigt strikt tidsschema. Inspirerade av Svensson & Erikssons utmärkta Kreativ-ölbryggningsbok och Fabrikör Eksteds blogg skippar vi detta moment och kör på med högre mäsknings- och lakningstemp istället. Då lämnar vi kvar lite socker till Brettanomyces också utan att behöva passa temperaturer precis under mellandagarna när alla julklappar ska monteras.

Det tar minst ett år innan man kan börja dricka detta så under nyåret 2018/2019 kan vi dricka Lambik med bottensatser från nyåret 2017/2018, hoppas ni hängde med tankegångarna.

Hur gör vi nu detta? Vi beställde en glasdamejeanne från Ölkompaniet på 19 liter, så vi siktar på en batch på 20 liter, detta kan justeras senare.

Bryggdag 2017-12-26

Maltnotan håller vi enkelt:

3.00 kg Pilsnermalt

1,50 kg Vetemalt, belgisk

Thomas var snäll och gav oss lite oxiderat humle i höst, och vi hade 20 gram kvar till detta projekt. Oxiderat humle har knappt nån beska kvar, däremot håller den oönskade bakterier borta. Kruxet är att man får koka länge, vi siktade på fyra timmar.

Lambic GF

Kändes lite ovant att trissa upp mäsknings/lakningstemperaturerna så mycket

Förutom en liten pH-justering rörde vi inte mycket annat, utan lät tiden göra sitt:

Preboil 28l 1.037 (refraktometer)

2 timmar, 23l 1.042

3 timmar, 21l 1.050

4 timmar, 18l 1.053 (hydrometern visar 1.056, båda kalibrerade)

Vi stoppar där, efter fyra timmar får vi 16 liter i jäshinken som är lite litet. Vi har dock inte brytt oss om att tillsätta vatten under kokningen utan det lite höga OG:t ger oss marginal att fylla upp glasdamejeannen efter omtappning då vi häller i bottensatserna och lite ekkuber. Bra att ha lite spraymalt hemma om det skulle bli lite tunnt…

Som primärjäst valde vi Safeale T-58 med just alla andra mellandagsaktiviteter som motivering, flytande jäst hade krävt förkultivering och det hade vi antagligen…glömt.

2017-12-30

Tro det eller inte, men dagen efter första inlägget om Pseudolambiken damp senaste numret av Hembryggaren ner i brevlådan, med en tvåsidorsreportage om hur man brygger sin första (Pseudo-)Lambik, skriven av just Ekstedt som jag har nämnt längre upp i den sidan.

Varför kallar vi detta för Pseudolambik – jo, äkta Lambik ska bryggas i Pajottenland, Belgien, det lite som att baka Hönökaka i Grönland annars. Gott, men namnet kan kännas missvisande.

Idag kände vi att Saccharomyces hade kommit riktigt igång och hade en bra aptit. Än så länge har vi haft jäshinken inne, men idag var det dags att tappa om till glasdamejeanne där Lambiken ska utvecklas i ett par år.

Vi köpte en liten karaff på IKEA dit vi ska hälla i bottensatserna under nyårsfirandet, sedan ska ju bottensatserna in i damejeannen tillsammans med lite ekkuber och mer vört vid behov. Eftersom vi inte vill att utrustningen ska bli kontaminerat av Brettanomyces kommer vi att adoptera bort Lambiken över utvecklingsstadiet.

Lambic sv

 

2018-01-02

Under nyår fick vi ihop lite olika bottensatser:

Lindemans Kriek

Mikkellers Spontanjästa

3 Fonteinens Oude Geuze

Brouwerij Boons Oude Kriej Boon

Timmermanns Kriek och Äppellambik

Så igår kväll var det dags att slänga i lite mellanrostade ekkuber och toppa upp damejeannen. Det blev fart i ölen igen och nu bubblar det rejält. Vi håller damejeannen så långt borta från annan utrustning som möjligt för att hindra Brettanomyces från att sprida sig, men så fort det har lugnat sig lite bär vi ölen till dess nya hem där den får jäsa klart under 2018, återkommer om ca ett år om hur det har gått.

2019-05-18 Efter ca ett år delade vi Lambiken i två delar, i den ena tillsatte vi surkörsbär (Kriek) och i den andra hallon (Framboise). Så, igår, efter nästan ytterligare ett halvår bestämde vi oss att flaska dessa. Vi går ju mot varmare tider och det känns bra att ha fått det flaskat.

lambik 2.jpg

Vi tillsatte pyttelite jäst för att hjälpa till flaskjäsningen samt 7 gram socker / liter öl. Det var rätt trevligt att tillbringa en fredagkväll i köket med Geuzeflaskor, agraffer och småpyssel. Så nu ska det flaskjäsa ett tag, och lagras några månader. Vi provsmakade också, utvecklas det som det är tänkt blir det en riktigt god öl.

framboise o kriek.jpg

Så här såg de ut i augusti 2019. Tyckte att de blev väldigt goda som suröl, dock hade de inte den karakteristiska smaken för Kriek och Framboise. Färgen var också fin, likväl doften. Nu får de lagras och tas fram vid speciella tillfällen.

 

 

 

 

En reaktion på ”Nyårslambik

  1. Pingback: Hinnonmäki Blues – 48:an Helgereds Hembryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s